Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Papryka zapiekana z wołowiną i mozzarellą (keto, lchf)

zapiekana papryka

Nadziewana i zapiekana papryka- próbowaliście kiedyś? To bardzo popularne danie, które można przygotować na wiele sposobów. 

W zależności od tego jakich składników użyjemy, danie może stanowić pełnowartościowy posiłek lub być przekąską na różnego rodzaju przyjęciach. 

Moja propozycja dla Was to przepis na zapiekaną paprykę z wołowiną i mozzarellą z delikatną nutą curry.

SKŁADNIKI/ 4 porcje

– 2 duże papryki, 440 g

– 200 g mielonej wołowiny 

– 8 łyżeczek tartej mozzarelli, 48 g 

– 3 łyżki masła klarowanego, 20 g 

– przyprawy: kurkuma, imbir, kolendra mielona, pieprz Cayenne, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz 

– kilka listków bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papryki przecinamy na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na blachę wysmarowaną masłem (1 łyżka) i pieczemy 15 minut. 

Na pozostałej ilości masła dusimy mięso mielone (około 10 minut). Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. 

Po upływie 15 minut wyciągamy warzywa z piekarnika. Na dno każdej połówki nakładamy łyżeczkę sera, następnie porcję mięsa i ponownie łyżeczkę sera. Całość zapiekamy kolejne 15 minut. 

Po wyciągnięciu papryki możemy posypać porwanymi listkami bazylii lub natką pietruszki.

Smacznego! 

Wartość energetyczna całości:  850 kcal, 60 g białka, 58 g tłuszczów, 20 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji:  212,5 kcal, 15 g białka, 14,5 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych

zapiekana papryka (keto, lchf)

Dodaj komentarz