Menu
Desery / Przekąski / Przepisy

Keto krem z mascarpone i masła orzechowego

keto krem mascarpone masło orzechowe czekolada przepis jadietetyk

Czekoladowy, orzechowy i bardzo delikatny, czyli keto deser idealny! Keto krem na bazie serka mascarpone i masła orzechowego.

Uwielbiam połączenie mascarpone z masłem orzechowym. Jak już sięgam po keto deser, bardzo często wybieram właśnie takie smaki.

Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone. W innym wypadku proponuję jeść je po prostu łyżeczką, ponieważ konsystencja bardziej przypomina praliny lub krem.

Takie połączenie składników możemy również wykorzystać, jako krem do różnego rodzaju ciast i tortów o niskiej ilości węglowodanów.

Uwaga! Ten deser naprawdę uzależnia, a ma niestety całkiem sporo kalorii 🙂

SKŁADNIKI/5 porcji

Keto krem:

– 160 g serka mascarpone

– 60 g masła orzechowego

– 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, można dodać więcej)

– szczypta soli

Polewa czekoladowa:

– 30 g masła

– 50 g czekolady 80 %

PRZYGOTOWANIE

Keto krem

Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z masłem orzechowy, erytrytolem i solą.

Formujemy ciasteczka (ja do tego celu użyłam papierowych foremek do muffinek, wypełniając powstałą masą tylko dno foremki).

Polewa czekoladowa

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gotową polewę nakładamy na krem.

Przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin – powinien być mocno schłodzony.

Smacznego!

Wartość energetyczna porcji: 283 kcal, 5 g białka, 27 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych

7 komentarzy

  • Kasia
    24 lutego 2024 o godzinie 13:30

    Jeden z moich ulubionych deserów keto. Kolejny swietny przepis z tej stronki. DZIĘKUJĘ 🥰

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      25 lutego 2024 o godzinie 11:44

      Bardzo proszę i dziękuję za komentarz 🥰

      Odpowiedz
  • Patrycja
    14 października 2022 o godzinie 14:16

    Jakie to jest dobreeee! I szybkie do zrobienia. Ja zrobiłam polewę z kakao.

    Odpowiedz
  • Grażyna
    21 listopada 2021 o godzinie 12:03

    Niestety po ponad 12 godzinach w lodówce masa wcale nie stwardniała a papier rozmiękł.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      21 listopada 2021 o godzinie 12:11

      Pani Grażyno, bo masa nie miała stwardnieć tylko zrobić się bardziej jędrna. Deser to krem.

      Odpowiedz
      • Andrzej
        14 lutego 2022 o godzinie 20:19

        Ale napisala Pani: „Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone.” Wiec albo krem albo ciasteczka. Poza tym podaje Pani wartości odżywcze porcji a nie podaje Pani ile g ma porcja.

        Odpowiedz
        • jadietetyk
          15 lutego 2022 o godzinie 07:47

          Efekt finalny przypomina wyglądem ciasteczka, więc nazwałam je ciasteczkami. Jaka autorka przepisu mam do tego prawo. 🙂

          Nie podaję ile gram ma porcja, ale podaję rzetelnie ile gram danego produktu wykorzystałam do przygotowania konkretnej liczby porcji, więc myślę, że z obliczeniem nie będzie Pan miał problemu.

          Odpowiedz

Zostaw komentarz