Menu
Desery / Przekąski / Przepisy

Krem z mascarpone i masła orzechowego (keto, lchf)

Czekoladowy, orzechowy i bardzo delikatny, czyli keto deser idealny!

Uwielbiam połączenie mascarpone z masłem orzechowym. Jak już sięgam po keto deser, bardzo często wybieram właśnie takie smaki.

Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone. W innym wypadku proponuję jeść je po prostu łyżeczką, ponieważ konsystencja bardziej przypomina praliny lub krem.

Uwaga! Uzależniają, a mają sporo kalorii 🙂

SKŁADNIKI/5 porcji

Krem:

– 160 g serka mascarpone

– 60 g masła orzechowego

– 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, można dodać więcej)

– szczypta soli

Polewa czekoladowa:

– 30 g masła

– 50 g czekolady 80 %

PRZYGOTOWANIE

Krem

Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z masłem orzechowy, erytrytolem i solą.

Formujemy ciasteczka (ja do tego celu użyłam papierowych foremek do muffinek, wypełniając powstałą masą tylko dno foremki).

Polewa czekoladowa

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gotową polewę nakładamy na krem.

Ciasteczka wkładamy do lodówki na 10 godzin. 

Smacznego!

Wartość energetyczna porcji: 283 kcal, 5 g białka, 27 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz