Czekoladowy, orzechowy i bardzo delikatny, czyli keto deser idealny!
Uwielbiam połączenie mascarpone z masłem orzechowym. Jak już sięgam po keto deser, bardzo często wybieram właśnie takie smaki.
Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone. W innym wypadku proponuję jeść je po prostu łyżeczką, ponieważ konsystencja bardziej przypomina praliny lub krem.
Uwaga! Uzależniają, a mają sporo kalorii 🙂
SKŁADNIKI/5 porcji
Krem:
– 160 g serka mascarpone
– 60 g masła orzechowego
– 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, można dodać więcej)
– szczypta soli
Polewa czekoladowa:
– 30 g masła
– 50 g czekolady 80 %
PRZYGOTOWANIE
Krem
Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z masłem orzechowy, erytrytolem i solą.
Formujemy ciasteczka (ja do tego celu użyłam papierowych foremek do muffinek, wypełniając powstałą masą tylko dno foremki).
Polewa czekoladowa
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gotową polewę nakładamy na krem.
Ciasteczka wkładamy do lodówki na 10 godzin.
Smacznego!
Wartość energetyczna porcji: 283 kcal, 5 g białka, 27 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy