Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Ciasto z kremem kokosowym i powidłami śliwkowymi

Wiem, że moje ciasta na bazie mascarpone cieszą się Waszą ogromną popularnością! Niestety wielu moim podopiecznym, z przyczyn zdrowotnych, odradzam spożycie nabiału, przynajmniej na pewien okres czasu. Dlatego tym razem, specjalnie dla nich, ciacho jest niskowęglowodanowe i całkowicie beznabiałowe.

Czekoladowy, lekko kwaśny, z delikatną nutą kokosa- deser idealny!

SKŁADNIKI

CIASTO:

– 4 jaja

– 100 g czekolady 86 %

– 2 łyżeczki kakao, u mnie 10 g

– 100 g oleju kokosowego

– opcjonalnie ksylitol lub stewia

KREM KOKOSOWY:

– 400 ml śmietanki kokosowej 

– 50 g wiórków kokosowych

– łyżeczka żelatyny

– opcjonalnie ksylitol lub stewia

– woda

PRZYGOTOWANIE

CIASTO

Czekoladę wraz z olejem rozpuszczam w kąpieli wodnej i dokładnie mieszam, zostawiam do wystygnięcia.

Oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywną pianę.

Do białek dodaję kakao, żółtka, olej i czekoladę, mieszam delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewam na wyłożoną papierem tortownicę i piekę w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C.  Ciasto studzę w otwartym piekarniku.

Po ostudzeniu ciasto smaruję powidłami. 

Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.

KREM KOKOSOWY

Śmietankę przekładam do miseczki i miksuję kilka minut. Dodaję wiórki i miksuję ponownie do połączenia. 

Żelatynę wsypuję do miseczki i zalewam wodą do przykrycia całego proszku. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie wkładam do mikrofalówki na 10 sekund.

Żelatynę dokładnie mieszam z dwoma łyżkami kremu kokosowego do połączenia się składników, a następnie dodaje do całego kremu i delikatnie miksuję całość. 

Masę przelewam na ciasto posmarowane powidłami i wkładam do lodówki na całą noc. 

Porcja to ok. ⅛ ciasta.

Wartość energetyczna porcji:  348 kcal, 6 g białka, 32 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz