Menu
Desery / Przepisy

Keto ciasto bez nabiału

keto ciasto bez nabiału śmietanka kokosowa powidła dieta ketogeniczna jadietetyk

Wiem, że sporo osób będąc na diecie ketogenicznej z różnych przyczyn nie spożywa nabiału. Niestety większość przepisów na keto desery bazuje właśnie na produktach mlecznych, dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na keto ciasto bez nabiału, ale za to z przepyszną śmietanką kokosową i powidłami śliwkowymi.

Czekoladowe, lekko kwaśne, z delikatną nutą kokosa- keto ciasto idealne!

SKŁADNIKI

Ciasto:

– 4 jaja

– 100 g czekolady 86 %

– 2 łyżeczki kakao, u mnie 10 g

– 100 g oleju kokosowego

– opcjonalnie ksylitol lub stewia

Krem kokosowy:

– 400 ml śmietanki kokosowej

– 50 g wiórków kokosowych

– łyżeczka żelatyny

– opcjonalnie ksylitol lub stewia

– woda

KETO CIASTO BEZ NABIAŁU- PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Czekoladę wraz z olejem rozpuszczam w kąpieli wodnej i dokładnie mieszam, zostawiam do wystygnięcia.

Oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywną pianę.

Do białek dodaję kakao, żółtka, olej i czekoladę, mieszam delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewam na wyłożoną papierem tortownicę i piekę w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C.  Ciasto studzę w otwartym piekarniku.

Po ostudzeniu ciasto smaruję powidłami.

Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.

Krem kokosowy

Śmietankę przekładam do miseczki i miksuję kilka minut. Dodaję wiórki i miksuję ponownie do połączenia.

Żelatynę wsypuję do miseczki i zalewam wodą do przykrycia całego proszku. Zostawiam na 10 min. Po tym czasie wkładam do mikrofalówki na 10 sekund.

Żelatynę dokładnie mieszam z dwoma łyżkami kremu kokosowego do połączenia się składników, a następnie dodaje do całego kremu i delikatnie miksuję całość.

Masę przelewam na ciasto posmarowane powidłami i wkładam do lodówki na całą noc.

Porcja to ok. ⅛ ciasta.

Wartość energetyczna porcji: 348 kcal, 6 g białka, 32 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz