W ostatnim wpisie na temat cynku wspomniałam o cudownych właściwościach połączenia cynku z l-karnozyną, czyli tzw. cynku carnosine znanym również pod nazwą PepZinGI. Z racji tego, że dostałam od Was mnóstwo pytań dotyczących tego preparatu, postanowiłam rozwinąć temat.
L-karnozyna
O samym cynku pisałam już wielokrotnie – jest niezwykle ważny w kontekście funkcjonowania układu odpornościowego, układu pokarmowego, naprawie tkanek i przetwarzaniu bodźców smakowych oraz zapachowych. Natomiast mniej znana L-karnozyna to dipeptyd złożony z dwóch aminokwasów: β-alaniny i histydyny. Pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji:
- uczestniczy w gojeniu się ran,
- wspiera odporność,
- działa antyoksydacyjnie,
- zapobiega glikacji i utlenianiu białek,
- poprawia funkcje poznawcze u osób starszych,
- ma działanie neuroprotekcyjne.
W związku z tym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób, takich jak cukrzyca typu II, miażdżyca, niewydolność nerek, choroba Alzheimera, otępienie naczyniopochodne czy zaburzenia ze spektrum autyzmu.
Cynk carnosine – właściwości
Badania wskazują, że połączenie cynku z l-karnozyną wykazuje jeszcze lepsze właściwości niż sama karnozyna czy cynk, szczególnie w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego. Dzieje się tak ponieważ połączenie cynku z l-karnozyną zwiększa wchłanianie cynku, dłużej zatrzymuje się w żołądku i mocniej przylega do zmienionej zapalnie błony śluzowej działając w stosunku do niej terapeutycznie. Dlatego do właściwości cynku carnosine możemy zaliczyć:
- skuteczność w leczeniu wrzodów żołądka i poprawa procesów gojenia (poprzez działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające)
- skuteczność w zapobieganiu zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej i poprawa odczuwania smaku u osób w trakcie/po radioterapii i chemioterapii
- poprawa integralności bariery jelitowej
- wsparcie równowagi mikrobiologicznej żołądka
- zmniejszenie aktywność ureazy i hamowanie stanu zapalnego oraz stresu oksydacyjnego spowodowanego infekcją H.pylori
- wsparcie terapii przewlekłego zapalenia wątroby
Cynk carnosine – wskazania do suplementacji
Suplementacja cynkiem carnosine jest wskazana w następujących zaburzeniach:
- stany zapalne żołądka i jelit
- wrzody żołądka
- zespół jelita drażliwego
- zakażenie H.pyroli
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- choroby wątroby
- problemy z przyswajaniem składników odżywczych wynikających z zaburzeń pracy żołądka
Cynk carnosine należy włączyć do suplementacji po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Dawkowanie: rekomendowana dawka cynku carnosine to 75-150 mg na dobę przez 8-12 tygodni.
Bibliografia:
- Kawahara M. i in. 2018. Zinc, Carnosine, and Neurodegenerative Diseases. Nutrients, 10(2):147.
- Mingru L. i in. 2021. Recent advances on polaprezinc for medical use. Experimental and Therapeutic Medicine, 22(6):1445.
- Hewlings S. i Kalman D. 2020. A Review of Zinc-L-Carnosine and Its Positive Effects on Oral Mucositis, Taste Disorders, and Gastrointestinal Disorders. Nutrients, 12(3):665.
2 komentarze
Wiktoria
25 listopada 2023 o godzinie 20:13Dziękuję za informację .Mam pytanie
Kiedy najlepiej przyjmować cynk carnosine?
czy musi być między posiłkami czy mogę przyjmować przed snem?
mam gastropatię rumieniową i zanikową oraz helicobacter pylori i liczę że cynk ten pomoże uporać się z tymi problemami.
Jak długo można go przyjmować?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
jadietetyk
26 listopada 2023 o godzinie 09:41Zdecydowanie lepiej przyjmować go rano na czczo, około 30 minut przed posiłkiem, chociaż zależy to dużej mierze od sytuacji. Kuracje warto stosować 8 tygodni.