Menu
Blog

Cynk carnosine

Cynk carnosine jadietetyk

W ostatnim wpisie na temat cynku wspomniałam o cudownych właściwościach połączenia cynku z l-karnozyną, czyli tzw. cynku carnosine znanym również pod nazwą PepZinGI. Z racji tego, że dostałam od Was mnóstwo pytań dotyczących tego preparatu, postanowiłam rozwinąć temat.

L-karnozyna

O samym cynku pisałam już wielokrotnie – jest niezwykle ważny w kontekście funkcjonowania układu odpornościowego, układu pokarmowego, naprawie tkanek i przetwarzaniu bodźców smakowych oraz zapachowych. Natomiast mniej znana L-karnozyna to dipeptyd złożony z dwóch aminokwasów: β-alaniny i histydyny. Pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji:

  • uczestniczy w gojeniu się ran,
  • wspiera odporność,
  • działa antyoksydacyjnie,
  • zapobiega glikacji i utlenianiu białek,
  • poprawia funkcje poznawcze u osób starszych,
  • ma działanie neuroprotekcyjne.

W związku z tym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób, takich jak cukrzyca typu II, miażdżyca, niewydolność nerek, choroba Alzheimera, otępienie naczyniopochodne czy zaburzenia ze spektrum autyzmu.

Cynk carnosine – właściwości

Badania wskazują, że połączenie cynku z l-karnozyną wykazuje jeszcze lepsze właściwości niż sama karnozyna czy cynk, szczególnie w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego. Dzieje się tak ponieważ połączenie cynku z l-karnozyną zwiększa wchłanianie cynku, dłużej zatrzymuje się w żołądku i mocniej przylega do zmienionej zapalnie błony śluzowej działając w stosunku do niej terapeutycznie. Dlatego do właściwości cynku carnosine możemy zaliczyć:

  • skuteczność w leczeniu wrzodów żołądka i poprawa procesów gojenia (poprzez działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające)
  • skuteczność w zapobieganiu zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej i poprawa odczuwania smaku u osób w trakcie/po radioterapii i chemioterapii
  • poprawa integralności bariery jelitowej
  • wsparcie równowagi mikrobiologicznej żołądka
  • zmniejszenie aktywność ureazy i hamowanie stanu zapalnego oraz stresu oksydacyjnego spowodowanego infekcją H.pylori
  • wsparcie terapii przewlekłego zapalenia wątroby

Cynk carnosine – wskazania do suplementacji

Suplementacja cynkiem carnosine jest wskazana w następujących zaburzeniach:

  • stany zapalne żołądka i jelit
  • wrzody żołądka
  • zespół jelita drażliwego
  • zakażenie H.pyroli
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • choroby wątroby
  • problemy z przyswajaniem składników odżywczych wynikających z zaburzeń pracy żołądka

Cynk carnosine należy włączyć do suplementacji po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Dawkowanie: rekomendowana dawka cynku carnosine to 75-150 mg na dobę przez 8-12 tygodni.

Bibliografia:

  1. Kawahara M. i in. 2018. Zinc, Carnosine, and Neurodegenerative Diseases. Nutrients, 10(2):147.
  2. Mingru L. i in. 2021. Recent advances on polaprezinc for medical use. Experimental and Therapeutic Medicine, 22(6):1445.
  3. Hewlings S. i Kalman D. 2020. A Review of Zinc-L-Carnosine and Its Positive Effects on Oral Mucositis, Taste Disorders, and Gastrointestinal Disorders. Nutrients, 12(3):665.

2 komentarze

  • Wiktoria
    25 listopada 2023 o godzinie 20:13

    Dziękuję za informację .Mam pytanie
    Kiedy najlepiej przyjmować cynk carnosine?
    czy musi być między posiłkami czy mogę przyjmować przed snem?
    mam gastropatię rumieniową i zanikową oraz helicobacter pylori i liczę że cynk ten pomoże uporać się z tymi problemami.
    Jak długo można go przyjmować?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      26 listopada 2023 o godzinie 09:41

      Zdecydowanie lepiej przyjmować go rano na czczo, około 30 minut przed posiłkiem, chociaż zależy to dużej mierze od sytuacji. Kuracje warto stosować 8 tygodni.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz