Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Ciasteczka z mąki kokosowej z jabłkiem

Ciasteczka z mąki kokosowej z jabłkami to idealny deser dla osób stosującej dietę niskowęglowodanową.

Ciasteczka są miękkie i wilgotne o delikatnie kokosowym smaku.

Rewelacyjnie smakują z jabłkami, ale w celu obniżenia zawartości węglowodanów jabłka możemy zamienić na inne owoce np. jagody, borówki czy maliny.

SKŁADNIKI

– 100 g mąki kokosowej

– 3 jaja

– 80 g masła klarowanego

– 1 jabłko, ok. 150 g

– ½ szklanki wody

– szczypta cynamonu

– szczypta kardamonu

– opcjonalnie ksylitol/ertytrytol

PRZYGOTOWANIE

Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do miseczki wbijamy jaja, dodajemy mąkę, cukier, masło, przyprawy i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy łyżką dolewając stopniowo wodę. Z ciasta formujemy kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczając delikatnie dół.

Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartość energetyczna całości:  1448 kcal, 24 g białka, 140 g tłuszczów, 23 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz