Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na bardzo proste i szybkie jesienne keto ciasto- jabłecznik z nutą kokosa.
Jabłka nie należą do niskowęglowodanowych owoców, ale w odpowiedniej ilości i w połączeniu z innymi składnikami, mogą być podstawą pysznego niskowęglowodanowego deseru.
U mnie z dodatkiem śmietanki 36% i odrobiną czekolady- idealne do porannej kawy.
SKŁADNIKI
Keto ciasto:
– 150 g masła
– 8 jaj
– 130 g mąki kokosowej (około 1 szklanki)
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 4 g
– 10 łyżek wody
Keto farsz jabłkowy:
– 500 g jabłek (pozbawione gniazd nasiennych i skórki)
– 1 łyżeczka cynamonu, 5 g
– 1 łyżka masła, 10 g
PRZYGOTOWANIE
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niedużą kostkę i smażymy na maśle dodając cynamon.
Do miski wbijamy jajka i dokładnie miksujemy. Dodajemy stopniowo rozpuszczone, ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia i opcjonalnie słodzik. Całość dokładnie miksujemy.
Do ciasta dodajemy stopniowo po jednej łyżce wody, ciągle mieszając.
Ciasto dzielimy na dwie porcje. Jedną porcję nakładamy na spód naczynia*, na nią układamy podsmażone jabłka i na wierzch kolejną porcję ciasta.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200° C.
Porcja ciasta to 1/10 całości.
*Użyłam tortownicy o średnicy około 24 cm.
Wartość energetyczna porcji: 230,5 kcal, 7,6 g białka, 18,9 g tłuszczów, 7,5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy