Menu
Desery / Przepisy

Kokosowy jabłecznik (keto, lchf)

keto jabłecznik deser ciasto jadietetyk1

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na bardzo proste i szybkie jesienne ciasto – keto jabłecznik z nutą kokosa, a do tego pięknie pachnący cynamonem.

Jabłka nie należą do niskowęglowodanowych owoców, ale w odpowiedniej ilości i w połączeniu z innymi składnikami, mogą być podstawą pysznego niskowęglowodanowego deseru.

O ile nie zjemy od razu całego ciasta. 🙂

Ciacho idealne do porannej kawy.

SKŁADNIKI – keto jabłecznik

Ciasto

– 100 g masła

– 5 jaj

– 85 g mąki kokosowej (około 1 szklanki)

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 4 g

– 7 łyżek wody

Farsz jabłkowy:

– 500 g jabłek (pozbawione gniazd nasiennych i skórki)

– 1 łyżeczka cynamonu, 4 g

– 1 łyżka masła lub oliwy, 10 g

PRZYGOTOWANIE – keto jabłecznik

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niedużą kostkę i smażymy na maśle około 15-25 minut. W trakcie smażenia dodajemy cynamon.

Do miski wbijamy jajka i dokładnie miksujemy. Dodajemy stopniowo rozpuszczone, ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia i opcjonalnie słodzik. Całość dokładnie miksujemy.

Do ciasta dodajemy stopniowo po jednej łyżce wody, ciągle mieszając.

Ciasto dzielimy na dwie porcje. Jedną porcję nakładamy na spód naczynia*, na nią układamy podsmażone jabłka i na wierzch kolejną porcję ciasta.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200° C.

Porcja ciasta to 1/8 całości.

*Użyłam tortownicy o średnicy około 16 cm.

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto desery.

Wartość odżywcza całego ciasta: 1623 kcal, 48 g białka, 127 g tłuszczu, 66 g węglowodanów przyswajalnych, 12 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 203 kcal, 6 g białka, 16 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika

8 komentarzy

  • Aga
    1 marca 2024 o godzinie 08:32

    Super przepis! będzie testowany, w ogóle extra blog 🙂 Dziękuję! 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      1 marca 2024 o godzinie 08:50

      Dziękuję również! 🙂

      Odpowiedz
  • Magda
    2 sierpnia 2023 o godzinie 18:52

    Pyszne, tak wilgotne i puszyste, że nikt by nie zgadł że to maka kokosowa. Im dłużej leży tym lepsze. Sztos! Polecam

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      3 sierpnia 2023 o godzinie 08:10

      Dziękuję! Cieszę się, że smakowało 🙂

      Odpowiedz
  • Julia
    19 kwietnia 2022 o godzinie 15:19

    Dziękuję za prosty i pyszny przepis! To już kolejne ciacho z tego blogu i jestem zachwycona ?
    Bardzo polecam!
    PS. Ja dodałam do ciasta aromatu z wanilii,by ładnie pachniało i piekłam znacznie dłużej ok. 1h.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      20 kwietnia 2022 o godzinie 09:54

      Ja również dziękuję! Na zdrówko!

      Odpowiedz
  • Damian
    15 marca 2022 o godzinie 14:28

    Jabłecznik nie może być keto.
    Jabłko ma fruktozę czyli cukry czyli dużo węgli

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      15 marca 2022 o godzinie 14:42

      Wszystko może być keto – jabłecznik, jabłka, co tylko chcesz. Proponuję przestać głosić przestarzałe tezy o diecie ketogenicznej.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz