Keto ciasteczka z mąki kokosowej z jabłkami to idealny deser dla osób stosującej dietę niskowęglowodanową.
Ciasteczka są miękkie i wilgotne o delikatnie kokosowym smaku.
Rewelacyjnie smakują z jabłkami, ale w celu obniżenia zawartości węglowodanów jabłka możemy zamienić na inne owoce np. jagody, borówki czy maliny.
SKŁADNIKI
– 100 g mąki kokosowej
– 3 jaja
– 80 g masła klarowanego
– 1 jabłko, ok. 150 g
– ½ szklanki wody
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– opcjonalnie ksylitol/ertytrytol
PRZYGOTOWANIE
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do miseczki wbijamy jaja, dodajemy mąkę, cukier, masło, przyprawy i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy łyżką dolewając stopniowo wodę. Z ciasta formujemy kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczając delikatnie dół.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość energetyczna całości: 1448 kcal, 24 g białka, 140 g tłuszczów, 23 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy