Keto ciasteczka z jabłkami to idealny deser dla osób stosujących dietę ketogeniczną, które tęsknią za smakiem jabłek.
Osobiście uwielbiam ten przepis, szczególnie jesienią, gdy cynamon i kardamon smakują najlepiej, a do tego cudownie rozgrzewają. 🙂
Ciasteczka przygotowałam wykorzystując mąkę kokosową, dlatego są miękkie i wilgotne, o delikatnie kokosowym smaku.
Rewelacyjnie smakują z jabłkami, ale można je przygotować również z innymi owocami- gruszkami, malinami, porzeczkami, jagodami, borówkami, a nawet z powidłami bez cukru. Przepis jest bardzo uniwersalny.
SKŁADNIKI
– 100 g mąki kokosowej
– 3 jaja
– 80 g masła klarowanego
– 1 jabłko, ok. 150 g
– ½ szklanki wody
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– opcjonalnie ksylitol/ertytrytol
KETO CIASTECZKA Z JABŁKAMI- PRZYGOTOWANIE
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Do miseczki wbijamy jaja, dodajemy mąkę, cukier, masło, przyprawy i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy łyżką dolewając stopniowo wodę.
Z ciasta formujemy kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczając delikatnie dół.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość energetyczna całości: 1448 kcal, 24 g białka, 140 g tłuszczów, 23 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto ciasteczka.
Jeżeli uwielbiasz smak pieczonych jabłek i cynamonu sprawdź również przepis na przepyszne i bardzo proste keto ciasto z jabłkami.
Brak komentarzy