Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Sałatki

Wątróbka z truskawkami (keto, lchf)

Sałatka z wątróbką i truskawkami (keto, lchf) jadietetyk

Wątróbka z truskawkami, czyli wyjątkowy przepis dla wszystkich, którzy za wątróbką nie przepadają. Wątróbka przygotowana w taki sposób to istny raj dla podniebienia – w niczym nie przypomina wątróbki przygotowanej w sposób tradycyjny.

Takie połączenie smaków bardzo często wykorzystuję w pracy z Pacjentem, który niekoniecznie przepada za wątróbką, ale z różnych przyczyn powinien ją zjeść od czasu do czasu. Mam w zanadrzu całkiem sporo takich przepisów, ale dzisiaj dzielę z Wami tym najciekawszym – wątróbką z truskawkami. Choć takie połączenie może wydawać się zaskakujące, w rzeczywistości smaki komponują się idealnie.

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 150 g wątróbki z indyka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
  • 1/2 awokado, 70 g
  • 2 duże truskawki, 30 g
  • 1 garść rukoli, 20 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • kilka listków świeżej mięty, 5 g
  • 1/2 łyżeczki sosu balsamicznego, 3 g
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE – wątróbka z truskawkami

Wątróbkę myjemy i osuszamy. Kroimy w niedużą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oliwy (20 g), wrzucamy wątróbkę i smażymy około 3-5 minut.

Odkładamy na bok, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Awokado kroimy w kostkę, truskawki wzdłuż na pół lub na cztery części.

Na talerzu rozkładamy rukolę, dodajemy awokado, truskawki i kawałki wątróbki.

Całość skrapiamy pozostałą ilością oliwy, sokiem z cytryny oraz sosem balsamicznym.

Posypujemy listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 593 kcal, 30 g białka, 49 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

Sprawdź koniecznie przepis na keto wątróbkę z jabłkiem i pieczarkami.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz