Menu
Obiady / Przepisy

Keto wątróbka z jabłkami i pieczarkami

keto wątróbka obiad białkowo-tłuszczowy przepis dieta ketogeniczna jadietetyk

Wątróbka to skarbnica składników mineralnych i witamin! Zarówno ona, jak i inne podroby powinny stanowić nieodłączny element zdrowej diety. Dlatego przygotowałam dla Was przepis na przepyszną wątróbkę- keto wątróbka z jabłkami i pieczarkami.

Intensywny smak wątróbki jest idealnie równoważony przez jabłka i pieczarki, dlatego przepis powinien przypaść do gustu osobom, które na co dzień nie przepadają za tą królową podrobów. 🙂

Do przepisu można wykorzystać wątróbkę z kurczaka, indyka lub cielęcą.

SKŁADNIKI/ 2 PORCJE

– 300g wątróbki drobiowej

– 1 średnie jabłko, u mnie 180 g

– 2 cebule, ok. 200g

– 4 duże pieczarki, ok. 130g

– 2 łyżki smalcu gęsiego, 24g

– 2 łyżki masła, 30g

– opcjonalnie dowolne kiełki lub natka pietruszki

– przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, pieprz cayenne, kolendra mielona

KETO WĄTRÓBKA- PRZYGOTOWANIE

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy z obu stron.

W międzyczasie kroimy dowolnie cebulę, jabłko, pieczarki i wrzucamy do podsmażonej wątróbki. Całość doprawiamy (sól na sam koniec) i dusimy do miękkości jabłka.

Wątróbkę podajemy posypaną kiełkami lub natką pietruszki.

Wartość energetyczna całości: 1014 kcal, 64 g białka, 70 g tłuszczów, 32 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 507 kcal, 32 g białka, 35 g tłuszczów, 16 g węglowodanów przyswajalnych

Jeśli smakuje Ci moja keto wątróbka sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto obiady.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz