Menu
Desery / Przepisy

Torcik czekoladowy z wiśniami (keto, lchf)

Keto torcik czekoladowy z wiśniami jadietetyk1

Szukasz przepisu na świąteczne ciasto, które zjesz bez wyrzutów sumienia będąc na diecie ketogenicznej, a do tego zadowolisz swoich domowników? Jeśli tak, to jesteś w idealnym miejscu, ponieważ mam dla Ciebie przepis na keto torcik czekoladowy z wiśniami.

Keto torcik czekoladowy z wiśniami to modyfikacja najpopularniejszego ciasta na blogu – ciasta Ferrero. Tym razem bez orzechowego spodu, ale z dodatkiem wiśni, które komponują się idealnie z mocno czekoladowym smakiem ciasta.

Niebo w gębie!

Przepis na tortownicę 16 cm.

SKŁADNIKI

Krem czekoladowy

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 50 g masła orzechowego, najlepiej z orzechów laskowych
  • 20 g kakao
  • 100 g czekolady 80 % bez cukru
  • 60 g erytrytolu (opcjonalnie dodaj mniej, jeżeli lubisz mniej słodkie ciasta)
  • 10 g żelatyny

Mus wiśniowy

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • 1 galaretka wiśniowa bez cukru (opakowanie na 500 ml wody, może być również malinowa, która jest bardziej dostępna)
  • 250 ml wody

PRZYGOTOWANIE – keto torcik czekoladowy z wiśniami

Krem czekoladowy

W niewielkim garnuszku na małym ogniu mieszamy ze sobą mleczko kokosowe, masło orzechowe, kakao, połamaną w kostkę czekoladę i erytrytol. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Przygotowujemy 10 g żelatyny i zagotowujemy wodę w czajniku. Około 30-35 ml gorącej wody wlewamy do małego pojemniczka, od razu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną (patrz – uwagi).

Ciepłą żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i miksujemy bardzo dokładnie. Masę odkładamy do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wlewamy na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia.

Całkowicie przestudzone ciasto wkładamy do lodówki ma kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mus wiśniowy

Mrożone wiśnie wsypujemy go garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny i dusimy, aż wiśnie puszczą sok. Następnie gotujemy, aż sok się zredukuje, miesząc od czasu do czasu.

W osobnym garnku zagotowujemy 250 ml wody. Do gorącej wody wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy.

Do gorącej galaretki dodajemy wiśnie i blendujemy całość bardzo dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzony mus wylewamy na krem czekoladowy. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Gotowe! 🙂

Uwagi

  • żelatynę do ciast przygotowuję zawsze zgodnie z instrukcją na blogu mysweetworld KLIK.
  • żelatynę można zamienić na agar agar
  • ciasto można zrobić w tortownicy o większej średnicy np. 18 cm, 20 cm. Będzie troszkę niższe niż na zdjęciu. Na większe blachy proponuję zwiększyć ilość poszczególnych składników
  • ciasto kroimy i nakładamy na talerz bardzo delikatnie bo całe ciasto ma delikatną strukturę

Wartość energetyczna całego ciasta: 1857 kcal, 54 g białka, 147 g tłuszczu, 70 g węglowodanów przyswajalnych, 19 g błonnika

Wartość energetyczna porcji (1/8 ciasta): 232 kcal, 7 g białka, 18 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz