Menu
Desery / Przepisy

Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf)

keto torcik ferrero jadietetyk dieta ketogeniczna deser przepisy 2

To zdecydowanie najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie jadłam – keto torcik Ferrero! Mocno czekoladowy, orzechowy i rozpływający się w ustach.

Idealny deser dla osób unikających nabiału.

SKŁADNIKI

Spód

  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 10 g kakao
  • 50 g oleju kokosowego

Krem

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 10 g żelatyny
  • 100 g czekolady 80% bez cukru
  • 60 g erytrytolu
  • 20 g kakao
  • 50 g masła orzechowego, najlepiej z orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE – keto torcik Ferrero

Spód

Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Pestki słonecznika, wiórki kokosowe, orzechy i kakao umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy przestudzony, ale płynny olej kokosowy i całość dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy ją dłońmi na kształt tarty, czyli wyklejamy spód i boki formy.

Formę wstawiamy do lodówki.

Krem czekoladowy

W niewielkim garnuszku na małym ogniu mieszamy ze sobą mleczko kokosowe, masło orzechowe, kakao, połamaną w kostkę czekoladę i erytrytol. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Przygotowujemy 10 g żelatyny i zagotowujemy wodę w czajniku. Około 30-35 ml gorącej wody wlewamy do małego pojemniczka, od razu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną (patrz – uwagi).

Ciepłą żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i miksujemy bardzo dokładnie. Masę odkładamy do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wlewamy na przygotowany wcześniej spód.

Całkowicie przestudzone ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

keto-torcik-ferrero-jadietetyk-dieta-ketogeniczna-deser-przepisy-1

Uwagi

  • forma, w której przygotowałam ciasto ma 16 cm średnicy
  • żelatynę do ciast przygotowuję zawsze zgodnie z instrukcją na blogu mysweetworld KLIK.
  • żelatynę można zamienić na agar agar
  • olej kokosowy można zamienić na masło

Wartość energetyczna całego ciasta: 3181 kcal, 58 g białka, 295 g tłuszczu, 56 g węglowodanów przyswajanych, 35 g błonnika

Wartość energetyczna porcji – 1/8 ciasta: 398 kcal, 7 g białka, 37 g tłuszczu, 7 g węglowodanów, 4 g błonnika

Koniecznie sprawdź pozostałe przepisy na keto desery.

35 komentarzy

  • Zuzia
    6 listopada 2022 o godzinie 20:41

    Dzien dobry, zrobiłam dzisiaj, szybciutko się robi, nie wymaga dużo pracy. Wygląda bardzo efektownie i pięknie się kroi. Jedyne co to trochę za bardzo przebijał się smak mleka kokosowego. Czy tak powinno być?
    Pozdrawiam
    Zuzia

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      7 listopada 2022 o godzinie 08:29

      Dzień dobry,

      nie. A jakiego mleka użyłaś? Niektóre mają bardzo intensywny smak.

      Odpowiedz
      • Zuzia
        8 listopada 2022 o godzinie 20:27

        Real Thai 🙁

        Odpowiedz
        • jadietetyk
          9 listopada 2022 o godzinie 09:45

          Następnym razem spróbuj z innym. Mleczko Real Thai od jakiegoś czasu ma inny skład. Kiedyś było o wiele smaczniejsze.

          Odpowiedz
  • Paulina
    5 listopada 2022 o godzinie 21:32

    Witam, jaka dokładnie czekolada bez cukru została użyta?

    Odpowiedz
  • Patrycja
    25 września 2022 o godzinie 14:29

    Rewelacyjny! Dodałam mniej erytrytolu, a zamiast żelatyny trochę masła. Wyszło genialne, mocno czekoladowe. Dzięki za ten przepis 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      28 września 2022 o godzinie 08:12

      Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz i na zdrówko 🙂

      Odpowiedz
    • Elwira
      1 listopada 2022 o godzinie 18:19

      Czy dodała pani masło 82% czy masło klarowane?

      Odpowiedz
  • Aga
    13 września 2022 o godzinie 11:44

    Pychotka, u mnie zagościło na dobre, szybkie, proste zdrowe i przepyszne 😋, ja zamiast żelatyny daję 120g masła.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      13 września 2022 o godzinie 13:11

      Bardzo się cieszę! Smacznego 🙂

      Odpowiedz
    • Marta
      15 listopada 2022 o godzinie 13:07

      Mam pytanie. W którym momencie dodaje Pani masło? Rozpuszcza Pani z pozostałymi składnikami w rondlu czy uciera?
      Będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙂

      Odpowiedz
  • Anna
    19 sierpnia 2022 o godzinie 21:45

    Ilu procentowe jest użyte w przepisie mleko kokosowe?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      21 sierpnia 2022 o godzinie 14:59

      Do przepisu użyłam mleczka Real Thai, które ma 19% tłuszczu.

      Odpowiedz
  • Krysia
    3 czerwca 2022 o godzinie 22:37

    Cześć, mogę dodać słodzika zamiast erytrytolu? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    Odpowiedz
  • Franek
    3 czerwca 2022 o godzinie 22:15

    Cześć, nie mam erytrytolu, można użyć słodzika? Jeśli tak to ile żeby uzyskać ta sama słodycz?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      4 czerwca 2022 o godzinie 08:12

      Cześć! To zależy, jaki słodzik masz na myśli. 1 łyżeczka erytrytolu to jak 3/4 łyżeczki zwykłego cukru. Podejrzewam, że na opakowaniu słodzików jest przelicznik ,,słodkości” względem zwykłego cukru. 🙂 Dlatego należy to odpowiednio przeliczyć.

      Odpowiedz
  • Magda
    2 czerwca 2022 o godzinie 13:46

    Czy można użyć zwykłego oleju np rzepakowego?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      2 czerwca 2022 o godzinie 13:54

      Nie. Olej rzepakowy nie stężeje pod wpływem niskiej temperatury, tak jak olej kokosowy.

      Odpowiedz
      • Magda
        2 czerwca 2022 o godzinie 14:07

        Ok, dzięki za odpowiedz, dam znać czy wyszło pyszne ☺️

        Odpowiedz
    • Edyta
      13 sierpnia 2022 o godzinie 21:00

      Czy można zastąpić worki kokosowe większą ilością słonecznika lub orzechów ? A olej kokosowy zamienić na masło ??

      Odpowiedz
      • jadietetyk
        15 sierpnia 2022 o godzinie 17:43

        Myślę, że tak.

        Odpowiedz
  • Agnieszka
    3 lutego 2022 o godzinie 10:28

    Niebo w gębie ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      3 lutego 2022 o godzinie 13:56

      Dziękuję! Smacznego 🙂

      Odpowiedz
    • Ewa
      16 lutego 2022 o godzinie 11:58

      Dzis będę robić to cudo i testować z rodzinką ?

      Odpowiedz
      • jadietetyk
        16 lutego 2022 o godzinie 12:05

        Smacznego! Proszę dać znać, czy smakowało 🙂

        Odpowiedz
  • Karolina
    30 stycznia 2022 o godzinie 20:04

    Sztos???? podałam na deser po niedzielnym obiedzie i rozszedł się w tempie ekspresowym. Z pewnością zrobię ten torcik jeszcze wiele razy. POLECAM??

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      30 stycznia 2022 o godzinie 20:41

      Dziękuję! Ja też go uwielbiam 🙂

      Odpowiedz
  • Dagmara
    12 stycznia 2022 o godzinie 22:10

    Na jaki wymiar blaszki, podane są proporcje?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      13 stycznia 2022 o godzinie 08:51

      Informacja znajduje się w przepisie – 16 cm średnicy

      Odpowiedz
  • Katarzyna
    24 listopada 2021 o godzinie 15:28

    Witam, a czy da się zastąpić mleczko kokosowe serkiem mascarpone?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      24 listopada 2021 o godzinie 17:22

      Niestety nie wiem, bo nie próbowałam. Mascarpone ma inną konsystencję. Może spróbujesz, ale z mniejszą ilością żelatyny?

      Odpowiedz
    • Emi
      21 lipca 2022 o godzinie 08:17

      Nie bo nie stężeje jak mleko kokosowe

      Odpowiedz
  • Joasia
    27 października 2021 o godzinie 16:45

    Robię ten torcik już 4 raz. Nie jestem ani keto, ani vege, ale miałam ważnego gościa, który był na diecie keto i to dla niego chcialam zrobić coś specjalnego. Na początku zrobiłam 16cm, a nastepny poszedł już w tradycyjnej szklanej formie o podwójnej średnicy. Smakuje wszystkim, moja siostra się odchudza więc też unika cukru. Jej chłopak nie lubi za slodkich ciast ,więc ten skradł jego serce. Dziś robię kolejny na rodzinne spotkanie.
    Nawet moi bliscy znajomi, ktorzy nie znoszą keto wyrobów cukierniczych przyznali, że ten jest smaczny. Pracę ulatwia Nutribullet, bo ladnie mieli ziarna i orzechy.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      27 października 2021 o godzinie 17:45

      Bardzo się cieszę, Joasiu. Polecam się na przyszłość! 🙂

      Odpowiedz
  • […] Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf) pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog […]

    Odpowiedz

Zostaw komentarz