To zdecydowanie najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie jadłam – keto torcik Ferrero! Mocno czekoladowy, orzechowy i rozpływający się w ustach.
Idealny deser dla osób unikających nabiału.
SKŁADNIKI
Spód
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g orzechów laskowych
- 10 g kakao
- 50 g oleju kokosowego
Krem
- 400 ml mleczka kokosowego
- 10 g żelatyny
- 100 g czekolady 80% bez cukru
- 60 g erytrytolu
- 20 g kakao
- 50 g masła orzechowego, najlepiej z orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE – keto torcik Ferrero
Spód
Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Pestki słonecznika, wiórki kokosowe, orzechy i kakao umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy przestudzony, ale płynny olej kokosowy i całość dokładnie mieszamy.
Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy ją dłońmi na kształt tarty, czyli wyklejamy spód i boki formy.
Formę wstawiamy do lodówki.
Krem czekoladowy
W niewielkim garnuszku na małym ogniu mieszamy ze sobą mleczko kokosowe, masło orzechowe, kakao, połamaną w kostkę czekoladę i erytrytol. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.
Przygotowujemy 10 g żelatyny i zagotowujemy wodę w czajniku. Około 30-35 ml gorącej wody wlewamy do małego pojemniczka, od razu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną (patrz – uwagi).
Ciepłą żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i miksujemy bardzo dokładnie. Masę odkładamy do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wlewamy na przygotowany wcześniej spód.
Całkowicie przestudzone ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Uwagi
- forma, w której przygotowałam ciasto ma 16 cm średnicy
- żelatynę do ciast przygotowuję zawsze zgodnie z instrukcją na blogu mysweetworld KLIK.
- żelatynę można zamienić na agar agar
- olej kokosowy można zamienić na masło
Wartość energetyczna całego ciasta: 3181 kcal, 58 g białka, 295 g tłuszczu, 56 g węglowodanów przyswajanych, 35 g błonnika
Wartość energetyczna porcji – 1/8 ciasta: 398 kcal, 7 g białka, 37 g tłuszczu, 7 g węglowodanów, 4 g błonnika
Koniecznie sprawdź pozostałe przepisy na keto desery.
19 komentarzy
Krysia
3 czerwca 2022 o godzinie 22:37Cześć, mogę dodać słodzika zamiast erytrytolu? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Franek
3 czerwca 2022 o godzinie 22:15Cześć, nie mam erytrytolu, można użyć słodzika? Jeśli tak to ile żeby uzyskać ta sama słodycz?
jadietetyk
4 czerwca 2022 o godzinie 08:12Cześć! To zależy, jaki słodzik masz na myśli. 1 łyżeczka erytrytolu to jak 3/4 łyżeczki zwykłego cukru. Podejrzewam, że na opakowaniu słodzików jest przelicznik ,,słodkości” względem zwykłego cukru. 🙂 Dlatego należy to odpowiednio przeliczyć.
Magda
2 czerwca 2022 o godzinie 13:46Czy można użyć zwykłego oleju np rzepakowego?
jadietetyk
2 czerwca 2022 o godzinie 13:54Nie. Olej rzepakowy nie stężeje pod wpływem niskiej temperatury, tak jak olej kokosowy.
Magda
2 czerwca 2022 o godzinie 14:07Ok, dzięki za odpowiedz, dam znać czy wyszło pyszne ☺️
Agnieszka
3 lutego 2022 o godzinie 10:28Niebo w gębie ?
jadietetyk
3 lutego 2022 o godzinie 13:56Dziękuję! Smacznego 🙂
Ewa
16 lutego 2022 o godzinie 11:58Dzis będę robić to cudo i testować z rodzinką ?
jadietetyk
16 lutego 2022 o godzinie 12:05Smacznego! Proszę dać znać, czy smakowało 🙂
Karolina
30 stycznia 2022 o godzinie 20:04Sztos???? podałam na deser po niedzielnym obiedzie i rozszedł się w tempie ekspresowym. Z pewnością zrobię ten torcik jeszcze wiele razy. POLECAM??
jadietetyk
30 stycznia 2022 o godzinie 20:41Dziękuję! Ja też go uwielbiam 🙂
Dagmara
12 stycznia 2022 o godzinie 22:10Na jaki wymiar blaszki, podane są proporcje?
jadietetyk
13 stycznia 2022 o godzinie 08:51Informacja znajduje się w przepisie – 16 cm średnicy
Katarzyna
24 listopada 2021 o godzinie 15:28Witam, a czy da się zastąpić mleczko kokosowe serkiem mascarpone?
jadietetyk
24 listopada 2021 o godzinie 17:22Niestety nie wiem, bo nie próbowałam. Mascarpone ma inną konsystencję. Może spróbujesz, ale z mniejszą ilością żelatyny?
Joasia
27 października 2021 o godzinie 16:45Robię ten torcik już 4 raz. Nie jestem ani keto, ani vege, ale miałam ważnego gościa, który był na diecie keto i to dla niego chcialam zrobić coś specjalnego. Na początku zrobiłam 16cm, a nastepny poszedł już w tradycyjnej szklanej formie o podwójnej średnicy. Smakuje wszystkim, moja siostra się odchudza więc też unika cukru. Jej chłopak nie lubi za slodkich ciast ,więc ten skradł jego serce. Dziś robię kolejny na rodzinne spotkanie.
Nawet moi bliscy znajomi, ktorzy nie znoszą keto wyrobów cukierniczych przyznali, że ten jest smaczny. Pracę ulatwia Nutribullet, bo ladnie mieli ziarna i orzechy.
jadietetyk
27 października 2021 o godzinie 17:45Bardzo się cieszę, Joasiu. Polecam się na przyszłość! 🙂
Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf) – Vege przepis
5 września 2021 o godzinie 03:31[…] Torcik Ferrero bez pieczenia (keto, lchf) pochodzi z serwisu jadietetyk.pl | Blog […]