Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Ryba z warzywami (keto, lchf)

keto ryba z warzywami w sosie pomidorowym włoszczyzna dieta ketogeniczna przepisy jadietetyk

Coś zdrowego, lekkiego i pysznego na obiad? Keto ryba z warzywami sprawdzi się idealnie.

Duszona na oliwie włoszczyzna w towarzystwie passaty pomidorowej, a do tego spora porcja dorsza i aromatyczna kolendra- prosto, szybko, zdrowo i niezwykle pysznie!

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 200 g mrożonej włoszczyzny
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 200 g dorsza
  • 1 łyżka masła, 10 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • sól, świeżo zmielony pieprz, chili, kumin
  • świeże listki kolendry, bazylii lub pietruszki

KETO RYBA Z WARZYWAMI- PRZYGOTOWANIE

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy mrożone warzywa. Dusimy do miękkości, a następnie wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, chilli i kuminem. Gotujemy przez 3-5 minut.

W międzyczasie dorsza płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dusimy filety około 7 minut.

Na talerz nakładamy warzywa oraz rybę. Całość posypujemy listkami świeżej kolendry lub innymi ulubionymi ziołami.

Wartość odżywcza: 528 kcal, 40 g białka, 32 g tłuszczu, 16 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika

Zamienniki:

  • Dorsza można zamienić na inną białą rybę.
  • Rybę można również ugotować na parze lub upiec w piekarniku.
  • Mrożoną włoszczyznę można zamienić na surowe warzywa pokrojone w dowolny sposób.

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na ryby.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz