Coś zdrowego, lekkiego i pysznego na obiad? Keto ryba z warzywami sprawdzi się idealnie.
Duszona na oliwie włoszczyzna w towarzystwie passaty pomidorowej, a do tego spora porcja dorsza i aromatyczna kolendra- prosto, szybko, zdrowo i niezwykle pysznie!
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- 200 g mrożonej włoszczyzny
- 150 ml passaty pomidorowej
- 200 g dorsza
- 1 łyżka masła, 10 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- sól, świeżo zmielony pieprz, chili, kumin
- świeże listki kolendry, bazylii lub pietruszki
KETO RYBA Z WARZYWAMI- PRZYGOTOWANIE
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy mrożone warzywa. Dusimy do miękkości, a następnie wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, chilli i kuminem. Gotujemy przez 3-5 minut.
W międzyczasie dorsza płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dusimy filety około 7 minut.
Na talerz nakładamy warzywa oraz rybę. Całość posypujemy listkami świeżej kolendry lub innymi ulubionymi ziołami.
Wartość odżywcza: 528 kcal, 40 g białka, 32 g tłuszczu, 16 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
Zamienniki:
- Dorsza można zamienić na inną białą rybę.
- Rybę można również ugotować na parze lub upiec w piekarniku.
- Mrożoną włoszczyznę można zamienić na surowe warzywa pokrojone w dowolny sposób.
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na ryby.
Brak komentarzy