Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne, soczyste i pyszne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Idealnie sprawdza się jako baza do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej, ponieważ świetnie komponuje się z tamtejszymi przyprawami. Delikatna nuta imbiru, cynamonu, kurkumy i chilli podkreśla delikatny smak mięsa i wzbogaca danie o wiele przeciwzapalnych składników odżywczych. Gorąco zachęcam do dodawania takich przypraw na co dzień, ponieważ mają wiele korzyści zdrowotnych:
– zwiększają odporność na infekcje, głównie ze strony układu pokarmowego
– działają przeciwzapalnie
– stymulują odnowę nabłonka
– poprawiają ukrwienie w obrębie jamy brzusznej
– pobudzają wydzielanie kwasu solnego, soku trzustkowego i żółci
– działają rozkurczowo, bakteriostatycznie, bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo
– pobudzają trawienie
– mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe
– zwiększają libido
SKŁADNIKI/ 2 porcje
Marynata
– 2 ząbki czosnku, 12 g
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– ½ papryczki chilli
– 3 goździki
– szczypta cynamonu
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
– ½ łyżeczki erytrytolu, 3 g
Mięso
– 1 polędwiczka wieprzowa, u mnie 400 g
– 2 łyżki masła klarowanego, 20 g
Sos
– 1 łyżka erytrytolu, 10 g
– 3 łyżki soku z cytryny/limonki, 18 g
– 5 g korzenia świeżej kurkumy
– 5 g korzenia świeżego imbiru
– pół pęczka natki pietruszki, 15 g
– 1 łyżka sosu Tamari, 10 g
Fasolka
– 500 g zielonej fasolki szparagowej
– pół pęczka natki pietruszki, 15 g
– 3 ząbki czosnku, 18 g
– ½ papryczki chilli, 3 g
– 2 łyżki masła klarowanego, 20 g
– 1 szalotka, 20 g
PRZYGOTOWANIE
Marynata
Czosnek obieramy, rozgniatamy i siekamy drobno. Przekładamy do miseczki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę, delikatnie ją dociskając żeby puściła soki. Przekładamy do czosnku, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Marynowanie i pieczenie mięsa
Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy papierem. Przekładamy do płaskiego naczynia i dokładnie nacieramy naszą marynatą. Odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu mięsa z lodówki pozostawiamy je na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony około 3 minut. Patelnie* wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upływie tego czasu polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 10 minut.
Sos
Mięso w piekarniku.. Rozpuszczamy erytrytol na patelni na najmniejszym ogniu (nie należy go przypalić). Dodajemy łyżkę sosu sojowego. Wyłączamy ogień i dokładnie mieszamy. Powstały sos przekładamy do miseczki. W międzyczasie ścieramy na tarce o drobnych oczkach kurkumę i imbir. Dodajemy do sosu wraz z sokiem z cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
Fasolka
Fasolka szparagowa jako dodatek warzywny świetnie komponowała się z resztą dania.
Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Wrzucamy fasolkę do zimnej wody i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i szalotkę, z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, delikatnie uciskając. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek, szalotkę i papryczkę. Dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Dodajemy odcedzoną fasolkę i dusimy całość około 5 minut (do połączenia się smaków). Na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
*Jeżeli nie mamy patelni z możliwością pieczenia w piekarniku, polędwiczkę przekładamy do płaskiego i podłużnego naczynia żaroodpornego.
Wartość energetyczna dwóch porcji
Tym razem nie oszacowałam wartości energetycznej dania, tylko pojedynczych jego składników, co pozwoli dowolnie skomponować posiłek.
Wartość energetyczna marynaty: 208 kcal,1 g białek, 20 g tłuszczów 6 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna mięsa (mięso + tłuszcz z obsmażania): 626 kcal, 80 g białek, 34 g tłuszczów, 0 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna sosu: 41 kcal, 2 g białek, 1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna sosu: 353 kcal, 11 g białek, 21 g tłuszczów, 30 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy