Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Polędwiczka wieprzowa z nutą imbirową (keto, lchf)

Polędwiczka wieprzowa z nutą imbirową keto obiad jadietetyk

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne, soczyste i pyszne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Idealnie sprawdza się jako baza do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej, ponieważ świetnie komponuje się z tamtejszymi przyprawami. Delikatna nuta imbiru, cynamonu, kurkumy i chilli podkreśla delikatny smak mięsa i wzbogaca danie o wiele przeciwzapalnych składników odżywczych. Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na obiad idealny – polędwiczka wieprzowa z nutą imbirową keto.

Gorąco zachęcam do dodawania takich przypraw na co dzień, ponieważ mają wiele korzyści zdrowotnych:

– zwiększają odporność na infekcje, głównie ze strony układu pokarmowego

– działają przeciwzapalnie

– stymulują odnowę nabłonka

– poprawiają ukrwienie w obrębie jamy brzusznej

– pobudzają wydzielanie kwasu solnego, soku trzustkowego i żółci

– działają rozkurczowo, bakteriostatycznie, bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo

– pobudzają trawienie

– mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe

– zwiększają libido

SKŁADNIKI/ 2 porcje

Marynata

  • 2 ząbki czosnku, 12 g
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ papryczki chilli
  • 3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • ½ łyżeczki erytrytolu, 3 g

Mięso

  • 1 polędwiczka wieprzowa, u mnie 400 g
  • 2 łyżki masła klarowanego, 20 g

Sos

  • 1 łyżka erytrytolu, 10 g
  • 3 łyżki soku z cytryny/limonki, 18 g
  • 5 g korzenia świeżej kurkumy
  • 5 g korzenia świeżego imbiru
  • pół pęczka natki pietruszki, 15 g
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari, 10 g

Fasolka

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • pół pęczka natki pietruszki, 15 g
  • 3 ząbki czosnku, 18 g
  • ½ papryczki chilli, 3 g
  • 2 łyżki masła klarowanego, 20 g
  • 1 szalotka, 20 g

PRZYGOTOWANIE – polędwiczka wieprzowa z nutą imbirową keto

Marynata

Czosnek obieramy, rozgniatamy i siekamy drobno. Przekładamy do miseczki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę, delikatnie ją dociskając żeby puściła soki. Przekładamy do czosnku, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.

Marynowanie i pieczenie mięsa

Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy papierem. Przekładamy do płaskiego naczynia i dokładnie nacieramy naszą marynatą. Odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Po wyjęciu mięsa z lodówki pozostawiamy je na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony około 3 minut. Patelnie* wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upływie tego czasu polędwiczkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 10 minut.

Sos

Mięso w piekarniku.. Rozpuszczamy erytrytol na patelni na najmniejszym ogniu (nie należy go przypalić). Dodajemy łyżkę sosu sojowego. Wyłączamy ogień i dokładnie mieszamy. Powstały sos przekładamy do miseczki. W międzyczasie ścieramy na tarce o drobnych oczkach kurkumę i imbir. Dodajemy do sosu wraz z sokiem z cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

Fasolka

Fasolka szparagowa jako dodatek warzywny świetnie komponowała się z resztą dania.

Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Wrzucamy fasolkę do zimnej wody i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i szalotkę, z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, delikatnie uciskając. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek, szalotkę i papryczkę. Dusimy około 3 minut na wolnym ogniu. Dodajemy odcedzoną fasolkę i dusimy całość około 5 minut (do połączenia się smaków). Na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

*Jeżeli nie mamy patelni z możliwością pieczenia w piekarniku, polędwiczkę przekładamy do płaskiego i podłużnego naczynia żaroodpornego.

Wartość energetyczna dwóch porcji 

Tym razem nie oszacowałam wartości energetycznej dania, tylko pojedynczych jego składników, co pozwoli dowolnie skomponować posiłek.

Wartość energetyczna marynaty: 208 kcal,1 g białek, 20 g tłuszczów 6 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna mięsa (mięso + tłuszcz z obsmażania): 626 kcal, 80 g białek, 34 g tłuszczów, 0 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna sosu: 41 kcal, 2 g białek, 1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna sosu: 353 kcal, 11 g białek, 21 g tłuszczów, 30 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz