Menu
Przekąski / Przepisy

Keto krakersy z mąki kokosowej

keto krakersy jadietetyk dieta ketogeniczna przepisy

Przepis na keto krakersy powstał bardzo spontanicznie. Sama nie spodziewałam się, że wyjdą tak pyszne.

Smakują rewelacyjnie zarówno z dżemem bez cukru, jak i hummusem.

Pamiętajcie jednak, że nie należy zbyt często jadać prażonych i poddawanych innej obróbce termicznej orzechów, nasion czy pestek (pestki dyni, sezam). Dlatego keto krakersy potraktujcie jak wybór mniejszego zła (zamiast zwykłych krakersów) lub cheat meal. Nie jest to potrawa, która powinna się znaleźć w codziennym jadłospisie. Pisałam o tym również przy okazji przepisu na keto piernik z mąki migdałowej.

SKŁADNIKI

– 2 jaja

– 2 łyżki mąki kokosowej, 24 g

– garść pestek dyni, 20 g

– 2 łyżki sezamu, 20 g

– 2 łyżki wody

KETO KRAKERSY- PRZYGOTOWANIE

Do miseczki wbijam jajka, dodaję mąkę kokosową i dokładnie mieszam. Podczas mieszania dolewam wodę tak, żeby ciasto miało gładką konsystencję. Do ciasta wsypuję pestki dyni i sezam. Całość ponownie mieszam.

Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam dłońmi tak, żeby powstała jak najcieńsza warstwa.

Piekę w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza ok. 10-12 minut lub do zarumienienia się ciasta. Gotowe ciasto kroję na prostokątne kawałki.

Są pyszne na ciepło i na zimno.

Wartość odżywcza całości: 476 kcal, 22 g białka, 40 g tłuszczów, 7 g węglowodanów przyswajalnych

Spróbuj również Naleśniki z fetą i szpinakiem.

4 komentarze

  • Ania
    7 marca 2021 o godzinie 10:02

    A jaka wielkość blaszki?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      7 marca 2021 o godzinie 10:10

      Ja robię na dużej, takiej z wyposażenia piekarnika i po prostu rozprowadzam dłońmi tak, aby powstała bardzo cienka warstwa (bez dziur). Nie zawsze będzie to cała blaszka.

      Odpowiedz
  • Kasia J
    16 lipca 2019 o godzinie 22:43

    Muszę je zrobić! Mają dla mne idealne proporcje makro 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      17 lipca 2019 o godzinie 12:34

      Polecam. Są pyszne! ?

      Odpowiedz

Zostaw komentarz