Menu
Kolacje / Obiady / Przekąski / Przepisy / Zupy

Keto dip z fety i pieczonej papryki

Keto dip z fety i pieczonej papryki przepis jadietetyk

Keto dip z fety i pieczonej papryki to przepis, który skradł moje serce! Idealnie kremowy, niesamowicie aromatyczny sos, który możemy podawać na dwa sposoby. Na zimno może stanowić świetny dodatek do sałatek, keto krakersów, ryb, a nawet do dań z grilla. Z kolei na ciepło to cudownie rozgrzewająca zupa krem.

Spróbujcie koniecznie! 🙂

SKŁADNIKI/ kilka porcji

  • 100 g sera feta*
  • 1 duża czerwona papryka, 250 g
  • 2 duże ząbki czosnku, 12 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • przyprawy: szczypta świeżo mielonego pieprzu, soli i suszonego oregano

*oryginalny grecki ser z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim bez dodatków substancji konserwujących

PRZYGOTOWANIE – keto dip

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C.

Paprykę myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion. Następnie przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek w łupinkach i polewamy całość oliwą. Posypujemy szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu i suszonego oregano.

Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy aż na skórce papryki zaczną pojawiać się ciemne plamy (u mnie trwało to około 20 minut).

Warzywa wyciągamy z piekarnika. Paprykę przekładamy do miski, czosnek wyciskamy z łupinek i również przekładamy do miski. Wlewamy oliwę, która została na dnie naczynia.

Do warzyw i oliwy dodajemy ser feta. Można go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Całość blendujemy na gładki krem.

Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza całości: 493 kcal, 21 g białka, 37 g tłuszczu, 16 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz