Keto dip z fety i pieczonej papryki to przepis, który skradł moje serce! Idealnie kremowy, niesamowicie aromatyczny sos, który możemy podawać na dwa sposoby. Na zimno może stanowić świetny dodatek do sałatek, keto krakersów, ryb, a nawet do dań z grilla. Z kolei na ciepło to cudownie rozgrzewająca zupa krem.
Spróbujcie koniecznie! 🙂
SKŁADNIKI/ kilka porcji
- 100 g sera feta*
- 1 duża czerwona papryka, 250 g
- 2 duże ząbki czosnku, 12 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- przyprawy: szczypta świeżo mielonego pieprzu, soli i suszonego oregano
*oryginalny grecki ser z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim bez dodatków substancji konserwujących
PRZYGOTOWANIE – keto dip
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C.
Paprykę myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion. Następnie przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek w łupinkach i polewamy całość oliwą. Posypujemy szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu i suszonego oregano.
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy aż na skórce papryki zaczną pojawiać się ciemne plamy (u mnie trwało to około 20 minut).
Warzywa wyciągamy z piekarnika. Paprykę przekładamy do miski, czosnek wyciskamy z łupinek i również przekładamy do miski. Wlewamy oliwę, która została na dnie naczynia.
Do warzyw i oliwy dodajemy ser feta. Można go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Całość blendujemy na gładki krem.
Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza całości: 493 kcal, 21 g białka, 37 g tłuszczu, 16 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika
Brak komentarzy