Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Konopianka (keto, lchf)

konopianka (keto, lchf) jadietetyk

Kolejna keto alternatywa dla tradycyjnej owsianki – konopianka przygotowana na bazie mleczka kokosowego, z dodatkiem kakao, świeżych fig i malin.

Nasiona konopi są jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka. Mają całkiem sporo cynku, magnezu, witamin z grupy B, witaminy E, kwasów GLA i ALA oraz niewielką ilość węglowodanów przyswajalnych. To prawdziwa bomba składników odżywczych, którą zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety.

Nasionka charakteryzują się delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Z mleczkiem koksowym i czekoladą tworzą połączenie idealne! 🙂

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 40 g łuskanych nasion konopi
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego (tłustego), 125 g
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych, 5 g
  • 1 kostka czekolady 80%, 6 g

Opcjonalne dodatki:

  • 1/2 świeżej figi, 30 g
  • 2 łyżki malin, 30 g

PRZYGOTOWANIE – konopianka

Mleczko kokosowe wlewamy do niewielkiego garnuszka i zagotowujemy.

Wrzucamy nasionka konopi oraz wiórki kokosowe, całość energicznie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2-3 minuty, aż całość zgęstnienie.

Następnie konopiankę przekładamy do miseczki. Posypujemy startą czekolada i dodajemy świeże owoce lub inne ulubione dodatki.

Uwagi: konopiankę przed przełożeniem do miseczki możemy również zblendować. Będzie miała konsystencję budyniu 🙂

Smacznego!

Wartość odżywcza bez owoców: 546 kcal, 16 g białka, 50 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

Wartość odżywcza z owocami: 562 kcal, 16 g białka, 50 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

Spróbuj koniecznie keto owsianki z siemienia lnianego 🙂

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz