Kolejna keto alternatywa dla tradycyjnej owsianki – konopianka przygotowana na bazie mleczka kokosowego, z dodatkiem kakao, świeżych fig i malin.
Nasiona konopi są jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka. Mają całkiem sporo cynku, magnezu, witamin z grupy B, witaminy E, kwasów GLA i ALA oraz niewielką ilość węglowodanów przyswajalnych. To prawdziwa bomba składników odżywczych, którą zdecydowanie warto wprowadzić do swojej diety.
Nasionka charakteryzują się delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Z mleczkiem koksowym i czekoladą tworzą połączenie idealne! 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 40 g łuskanych nasion konopi
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego (tłustego), 125 g
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych, 5 g
- 1 kostka czekolady 80%, 6 g
Opcjonalne dodatki:
- 1/2 świeżej figi, 30 g
- 2 łyżki malin, 30 g
PRZYGOTOWANIE – konopianka
Mleczko kokosowe wlewamy do niewielkiego garnuszka i zagotowujemy.
Wrzucamy nasionka konopi oraz wiórki kokosowe, całość energicznie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2-3 minuty, aż całość zgęstnienie.
Następnie konopiankę przekładamy do miseczki. Posypujemy startą czekolada i dodajemy świeże owoce lub inne ulubione dodatki.
Uwagi: konopiankę przed przełożeniem do miseczki możemy również zblendować. Będzie miała konsystencję budyniu 🙂
Smacznego!
Wartość odżywcza bez owoców: 546 kcal, 16 g białka, 50 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Wartość odżywcza z owocami: 562 kcal, 16 g białka, 50 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Spróbuj koniecznie keto owsianki z siemienia lnianego 🙂
Brak komentarzy