Menu
Desery / Przepisy / Śniadania

Siemianka (keto, lchf)

Siemianka (keto, lchf) jadietetyk

Mam dla Was przepis na przepyszne, sycące i rozgrzewające jesiennie śniadanie – siemianka keto przygotowana na mleczku kokosowym z dodatkiem masła orzechowego, orzechów włoskich, śliwek, malin i rozgrzewających przypraw.

Siemianka jest niskowęglowodanową alternatywą dla tradycyjnej owsianki. To bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, zdrowych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Tak jak do owsianki, możemy do niej dodać swoje ulubione dodatki i dowolnie ją modyfikować 🙂

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego (tłustego), 125 g
  • 2 łyżki siemienia lnianego, 20 g
  • 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych, laskowych lub migdałów), 20 g
  • 1 śliwka węgierka, 20 g
  • 2 łyżki malin, 30 g
  • 1 łyżka orzechów włoskich, 15 g
  • przyprawy: szczypta cynamonu, suszonego imbiru i kardamonu

PRZYGOTOWANIE – siemianka

Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy siemię lniane (świeżo zmielone lub w całości) wraz z masłem orzechowym.

Całość energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż siemianka zgęstnieje. Przekładamy do miseczki i posypujemy malinami, pokrojoną w plasterki śliwką i orzechami.

Uwagi: do siemianki możemy dodać masło z ulubionych orzechów. Moim zdecydowanym faworytem jest masło z orzechów laskowych, które idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym.

Wartość odżywcza całości: 575 kcal, 14 g białka, 51 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto śniadanie.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz