Mam dla Was przepis na przepyszne, sycące i rozgrzewające jesiennie śniadanie – siemianka keto przygotowana na mleczku kokosowym z dodatkiem masła orzechowego, orzechów włoskich, śliwek, malin i rozgrzewających przypraw.
Siemianka jest niskowęglowodanową alternatywą dla tradycyjnej owsianki. To bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, zdrowych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Tak jak do owsianki, możemy do niej dodać swoje ulubione dodatki i dowolnie ją modyfikować 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego (tłustego), 125 g
- 2 łyżki siemienia lnianego, 20 g
- 1 łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych, laskowych lub migdałów), 20 g
- 1 śliwka węgierka, 20 g
- 2 łyżki malin, 30 g
- 1 łyżka orzechów włoskich, 15 g
- przyprawy: szczypta cynamonu, suszonego imbiru i kardamonu
PRZYGOTOWANIE – siemianka
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy siemię lniane (świeżo zmielone lub w całości) wraz z masłem orzechowym.
Całość energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż siemianka zgęstnieje. Przekładamy do miseczki i posypujemy malinami, pokrojoną w plasterki śliwką i orzechami.
Uwagi: do siemianki możemy dodać masło z ulubionych orzechów. Moim zdecydowanym faworytem jest masło z orzechów laskowych, które idealnie komponuje się z mleczkiem kokosowym.
Wartość odżywcza całości: 575 kcal, 14 g białka, 51 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto śniadanie.
Brak komentarzy