Menu
Desery / Przepisy

Keto sernik raffaello

Keto sernik raffaello przepis jadietetyk

Jeżeli szukacie prostego i szybkiego przepisu na keto sernik – jesteście w idealnym miejscu 🙂 Niesamowicie delikatny i rozpływający się w ustach keto sernik raffaello zachwyci nie tylko na diecie keto.

Przygotowanie sernika nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych – wszystkie składniki łączymy w odpowiedniej kolejności i resztę zrobi za nas piekarnik 🙂

Uwaga! Ciężko skończyć na jednym kawałku 🙂

SKŁADNIKI/ 8 porcji

  • 2 łyżki mąki kokosowej lub ziemniaczanej, 40 g
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 100 g śmietanki 30%
  • 4 jajka (M)
  • 1 szklanka erytrytolu zmielonego na puder, 200 g
  • 1 kg zmielonego twarogu (u mnie 4% zawartości tłuszczu)
  • 50 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE – keto sernik raffaello

Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki). Ja użyłam tortownicy o średnicy 27 cm, ale mój sernik nie wyrósł zbyt duży, dlatego polecam użyć tortownicy o średnicy 23 cm.

2 łyżki mąki kokosowej lub mąki ziemniaczanej łączymy w niedużej miseczce lub innym głębokim naczyniu z mleczkiem kokosowym i śmietanką. Dokładnie rozcieramy, aby pozbyć się grudek.

Jajka wbijamy do większej miski, dodajemy erytrytol w pudrze i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodajemy stopniowo ser cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy dodajemy wiórki kokosowe i mieszankę z mąką. Całość ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników.

Powstałą masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika.

W 180 stopniach C ciasto pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Na ostatnie 10 minut zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Łączny czas pieczenia to 80 minut.

Po 80 minutach zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze na 10 minut, następnie stopniowo uchylamy drzwiczki.

Gotowe ciasto posypujemy dodatkowo wiórkami kokosowymi lub przygotowujemy polewę czekoladową (niewliczone w makro).

Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smacznego! 🙂

Wartość odżywcza całości z mąką kokosową: 2133 kcal, 136 g białka, 145 g tłuszczu, 57 g węglowodanów przyswajalnych, 28 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 267 kcal, 17 g białka, 18 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

Wartość odżywcza całości z mąką ziemniaczaną: 2138 kcal, 131 g białka, 140 g tłuszczu, 82 g węglowodanów przyswajalnych, 13 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 267 kcal, 16 g białka, 17,5 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

5 komentarzy

  • Barbara
    28 marca 2024 o godzinie 16:13

    Witam . Mleczko kokosowe dodajemy ta plynną część ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      29 marca 2024 o godzinie 11:00

      Cześć! Po otwarciu puszki wymieszaj gęstą część z płynną i dodaj 100 g takiej mieszanki do ciasta.

      Odpowiedz
  • Wojtek
    14 stycznia 2024 o godzinie 19:39

    Dla czego w makro jest podane 57 g wegli skoro sam erytrytol to 200g wegli?

    Odpowiedz
  • Wojtek
    13 stycznia 2024 o godzinie 22:25

    Serwus! jak wychodzi w całości np. z mąką kokosową 57 g. węgli skoro 200 g. erytrytolu to już jest 200 g węglowodanów? Był bym wdzięczny za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Wojtek

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      14 stycznia 2024 o godzinie 20:42

      Erytrytol nie wchłania się w przewodzie pokarmowym, dlatego tych węglowodanów nie wliczamy w rozkład makroskładników.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz