Menu
Kolacje / Obiady / Przekąski / Przepisy

Keto nuggetsy

keto nuggetsy przepis jadietetyk

Przepis na niezwykle proste keto nuggetsy trafia w Wasze ręce 🙂 Bez mąki, bez panierki – tylko kilka składników. A efekt? Rewelacyjny!

Smakują idealnie na ciepło i na zimno, dlatego można spakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Składniki/ 11 sztuk

  • 200 g mięsa z kurczaka (u mnie 100 g piersi i 100 g mięsa z udek)
  • 100 g sera cheddar
  • 1/4 małej czerwonej cebuli, 20 g
  • 1 mały kawałek papryczki chilli, 4 g
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, suszone oregano

Przygotowanie – keto nuggetsy

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Mięso dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Plastry sera cheddar dzielimy na mniejsze kawałki. Jeżeli mamy ser w kawałku, warto zetrzeć go na tarce o dużych oczkach.

Czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i również drobno siekamy. Jeżeli nie przepadamy za ostrym smakiem, chilli możemy oczywiście pominąć.

Pokrojone składniki przekładamy do melaksera, dodajemy przyprawy i miksujemy drobno do czasu aż składniki się połączą. Zależy nam głównie na tym, żeby z masy można było uformować kotleciki. W razie trudności w trakcie miksowania, wlewamy do masy 1 łyżeczkę oliwy.

Z powstałej masy formujemy kotleciki nieco większe niż orzechy włoskie i układamy na blasze.

Keto nuggetsy wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia (około 18-22 minut).

Podajemy z ulubionymi sosami.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 640 kcal, 66 g białka, 40 g tłuszczu, 3 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

Wartość odżywcza 1 sztuki: około 58 kcal, 6 g białka, 4 g tłuszczu, <1 g węglowodanów przyswajalnych, <1 g błonnika

Sprawdź koniecznie mój przepis na keto tortillę.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz