Jako wielka fanka czekolady jestem również fanką ciast czekoladowych, dlatego brownie jest jednym z tych keto ciast które często goszczą na moim stole.
Z racji tego, że jest już wiosna i lada chwila pojawią się w sklepach świeże owoce jagodowe postanowiłam, że wykorzystam moje zapasy mrożonym malin.
I tak oto powstało keto malinowe brownie!
SKŁADNIKI
– 200 g czekolady 86 % (możesz użyć czekolady 70%, ale UWAGA- makro będzie inne)
– 100 g malin mrożonych
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 8 g
– 80 g masła
– 8 jaj
– 100 g mąki kokosowej
– 20 g oleju kokosowego
– opcjonalnie erytrytol lub ksylitol
PRZYGOTOWANIE
150 g czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawimy do ostudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy około 10 minut. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło ciągle ubijając. Następnie do masy dodajemy przesianą mąkę kokosową, proszek do pieczenia i maliny. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na blaszkę.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i pozostałą część czekolady. Dokładnie mieszamy. Powstałym kremem polewamy brownie.
Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość energetyczna porcji (1/8 ciasta): 379 kcal, 9 g białka, 35 g tłuszczów, 7 g węglowodanów przyswajalnych
2 komentarze
Alicja Ludwiczak
13 lutego 2022 o godzinie 13:36Ciasto polewamy przed czy po pieczeniu?
jadietetyk
14 lutego 2022 o godzinie 09:08Przed