Menu
Desery / Przepisy

Keto brownie z malinami

przepis na keto brownie z malinami jadietetyk

Keto brownie z malinami to jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam czekoladę, a jeszcze bardziej połączenie czekolady z malinami – istne niebo w gębie! 🙂 Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste i nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Zawsze wychodzi przepyszne!

SKŁADNIKI

  • 200 g czekolady 86 %
  • 100 g malin mrożonych (w sezonie mogą być świeże)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 g
  • 80 g masła
  • 8 jajek (M)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 20 g oleju kokosowego
  • opcjonalnie erytrytol lub ksylitol do smaku

PRZYGOTOWANIE – keto brownie z malinami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

150 g czekolady oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawimy do przestudzenia.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy około 7 minut (na puszystą pianę). Dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz masło ciągle ubijając. Następnie do masy dodajemy przesianą mąkę kokosową, proszek do pieczenia oraz maliny. Całość dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowane ciasto.

Przygotowujemy polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i pozostałą część czekolady, czyli 50 g. Dokładnie mieszamy. Powstałym kremem polewamy brownie.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Smacznego!

Wartość energetyczna porcji (1/8 ciasta):  379 kcal, 9 g białka, 35 g tłuszczów, 7 g węglowodanów przyswajalnych

3 komentarze

Zostaw komentarz