Menu
Desery / Przepisy

Brownie z borówkami (keto, lchf)

keto brownie z borówkami jadietetyk

Dla wszystkich fanów czekolady przygotowałam przepis na mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące keto brownie z borówkami. 

Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a jeden mały kawałek zaspokaja czekoladowy głód na długi czas 🙂

SKŁADNIKI/ 5 porcji

– 4 jaja

– 100 g czekolady 80%

– 100 g masła

– 150 g serka kremowego, u mnie Bieluch naturalny 

– garść borówek świeżych lub mrożonych, 50 g

– opcjonalnie 2 łyżki erytrytolu

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijam białka na sztywną pianę.

Do białek dodajemy serek, żółtka, masło i czekoladę, mieszamy delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewamy na wyłożoną papierem tortownicę* lub inną blaszkę i umieszczamy w niej owoce. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C.  

Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.

Owoce możesz zamienić na inne owoce jagodowe lub całkowicie je pominąć.

* ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm

Wartość energetyczna całości: 1710 kcal, 46 g białka, 154 g tłuszczu, 35 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 342 kcal, 9 g białka, 31 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych

Sprawdź również przepis na keto brownie z malinami KLIK

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz