Keto jaja z pastą z awokado to idealny pomysł na śniadanie.
Do pasty z awokado dodałam łososia, który poza smakiem wprowadza oczywiście wiele wartości odżywczych. Osoby, które nie przepadają za jego smakiem, mogą łososia pominąć lub zamienić na np. tuńczyka.
Warto dodać, że jaja to bardzo zdrowy i ważny produkt na diecie keto- zawierają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia.
SKŁADNIKI/ 2-3 porcje
– 6 jaj
– 1 awokado, u mnie 140 g
– 2 brzuszki z łososia, u mnie 200 g
– łyżka oliwy z oliwek, 10 g
– łyżeczka soku ze świeżej cytryny, 6 g
– łyżka kopru ogrodowego lub szczypiorku, 4 g
KETO JAJA Z PASTĄ Z AWOKADO- PRZYGOTOWANIE
Jaja gotuję na twardo. Obieram i kroję na pół.
Awokado obieram, wrzucam do głębokiej miseczki, dodaję kawałki łososia, oliwę, sok z cytryny i pieprz.
Całość blenduję i nakładam na połówki jaj, posypując koperkiem lub szczypiorkiem.
Keto jaja z pastą z awokado smakują najlepiej z czymś kwaśnym, np. sałatką z ogórków kiszonych. Taką sałatkę przygotowuję bardzo szybko- ogórka kiszonego kroję w cienkie plasterki, dodaję posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojoną cebulę czerwoną. Do całości dodaję oliwę z oliwek lub olej konopny.
Spróbuj również keto zapiekankę jajeczną.
Wartość odżywcza całości: 1448 kcal, 75 g białka, 125 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Wartość energetyczna porcji (przy dwóch porcjach): 724 kcal, 37,5 g białka, 62,5 g tłuszczów, 6,5 g węglowodanów przyswajalnych, 2,5 g błonnika
Brak komentarzy