Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Śniadania

Zapiekanka jajeczna (keto, lchf)

keto zapiekanka jajeczna przepis jadietetyk

Smaczna i prosta keto zapiekanka jajeczna sprawdzi się idealnie zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację.

Keto zapiekanka jajeczna będzie również odpowiednim posiłkiem dla keto wegetarian.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 5 jaj

– 3 garście szpinaku, u mnie 70 g

– 3 ząbki czosnku, u mnie 15 g

– 150 g pieczarek

– 100 g sera (ementaler pełnotłusty)

– 2 łyżki masła klarowanego

– 1 czerwona cebula, u mnie 80 g

keto zapiekanka jajeczna jadietetyk

PRZYGOTOWANIE

Białka jaj ubijam na sztywną pianę i dodaję żółtka cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodaję starty żółty ser i mieszam całość delikatnie.

Rozgrzewam na patelni łyżkę masła i dodaję pokrojony w plastry czosnek i szpinak. Całość duszę na wolnym ogniu około 5 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Całość z patelni wykładam na dno naczynia żaroodpornego.

Na tej samej patelni rozgrzewam drugą porcję masła, wrzucam pieczarki i szalotkę pokrojone w plastry i smażę ok 7 minut. Nakładam na szpinak w naczyniu żaroodpornym.

Całość zalewam masą jajeczną.

Keto zapiekankę jajeczną piekę 30 minut w 180 °C.

Wartość odżywcza całości:  1100 kcal,  63,2 g białka,  84,7 g tłuszczów, 14,7  g węglowodanów przyswajalnych, 5,5 g błonnika

Wartość energetyczna porcji:  550 kcal, 31,6 g białka, 42,4 g tłuszczów, 7,4 g węglowodanów przyswajalnych, 2,5 g błonnika

Proporcja BTW: 1:1,3:0,2

O diecie keto wegetariańskiej możesz przeczytać w moim artykule Wegetariańska dieta ketogenna + darmowy jadłospis do pobrania

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz