Keto jaja z pastą z awokado to idealny pomysł na śniadanie. W połączeniu z łososiem stanowią pełnowartościowy posiłek.
Jaja są bardzo zdrowe i mogą stanowić podstawę diety keto. Zawierają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych w zdrowej diecie.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 6 jaj
– 1 sztuka awokado, u mnie 140 g
– 2 brzuszki z łososia, u mnie 200 g
– łyżka oliwy z oliwek, 10 g
– łyżeczka soku ze świeżej cytryny, 6 g
– łyżka kopru ogrodowego, 4 g
PRZYGOTOWANIE
Jaja gotuję na twardo. Obieram i kroję na pół.
Awokado obieram, wrzucam do głębokiej miseczki, dodaję kawałki łososia, sok z cytryny i pieprz.
Całość blenduję i nakładam na połówki jaj, posypując koperkiem.
Keto jaja z pastą z awokado smakują najlepiej z czymś kwaśnym, np. sałatką z ogórków kiszonych.
Wartość odżywcza całości: 1448 kcal, 75 g białka, 125 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 724 kcal, 37,5 g białka, 62,5 g tłuszczów, 6,5 g węglowodanów przyswajalnych, 2,5 g błonnika
Proporcja BTW: 1:1,7:0,2
Brak komentarzy