Menu
Obiady / Przepisy

Gulasz z serc drobiowych (keto, lchf)

Podroby ciągle budzą skrajne emocje- nie wiele osób decyduje się na wykorzystywanie ich w swojej kuchni. Przyczyną jest zarówno brak wiedzy na temat ich właściwości odżywczych jak i najnormalniejszy w życiu- wstręt do tego typu żywności. Decyduje o tym nietypowy smak, kształt, struktura i sama świadomość spożywania organów wewnętrznych. Jest to kwestia bardzo indywidualna. Ja gorąco zachęcam to wprowadzenia tych SUPERFOODS do swojej kuchni.

Z punktu widzenia dietetyka, wszystkie podroby są bogactwem składników mineralnych i witamin. Powinny stanowić nieodłączny element diety niskowęglowodanowej. Ponadto podroby są tanie, łatwo-dostępne i banalnie proste w przygotowaniu.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 600 g serc z kurcząt

– 2 marchewki, u mnie 210 g

– 1 cebula, u mnie 150 g

– 3 łyżki smalcu gęsiego, u mnie 36 g

– łyżka masła, u mnie 25 g

– 3 łyżki śmietanki 30%, u mnie 30 g

PRZYGOTOWANIE

Serca dokładnie myję i oczyszczam z żyłek i krwi. Kroję na pół. Na patelni rozgrzewam smalec gęsi i wrzucam serca. Gdy serca się ładnie zarumienią z każdej strony dolewam wodę i duszę całość pod przykryciem około 30 minut.

Marchew obieram i kroję w cienkie plastry, a cebulę w półksiężyce i wrzucam na patelnię. Dodaję 2 łyżki masła.

Całość duszę do miękkości marchewki. Następnie dodaję śmietankę 30% i zagotowuję.

Podaję z ogórkiem kiszonym.

Wartość odżywcza całości: 1606 kcal, 98 g białka, 122 g tłuszczów, 34 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika

Wartość energetyczna porcji:  803 kcal, 49 g białka, 61 g tłuszczów, 17 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

Proporcja BTW: 1:1,2:0,3

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz