Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i niesamowicie aromatyczne danie z cielęciną i boczniakami w wersji keto.
Cielęcina to bardzo delikatnie i soczyste mięso. W porównaniu z wołowiną nie wymaga długiego przygotowania. Z tego względu polecam ją wszystkim spieszącym się i lubiącym aromatyczne potrawy.
SKŁADNIKI/ 2 PORCJE
– 250 g łopatki cielęcej
– 250 g boczniaków
– 20 g masła
– 25 g oliwy z oliwek
– mała papryczka chili, 4 g
– ząbek czosnku, 6 g
– 200 ml śmietanki 30 %
– ziele angielskie, liść laurowy, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cielęcinę myjemy i kroimy na małe kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki (20 g) oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Smażymy kilka minut do zarumienienia się mięsa z każdej strony.
Czosnek drobno siekamy, a papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki. Całość wrzucamy do przesmażonego mięsa. Dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe i całość gotujemy 30 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
W między czasie boczniaki kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na łyżeczce oliwy (5 g) na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec doprawiamy solą.
Po upływie 30 minut upewniamy się, czy mięso jest miękkie i czy woda całkowicie odparowała. Jeśli tak- do mięsa dodajemy boczniaki i masło. Całość dusimy 3 minuty. Dodajemy śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Wartość energetyczna porcji: 658 kcal, 32 g białka, 55 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy