Obłędnie czekoladowe keto ciasto z sezonowymi owocami. Proste i ekspresowe w wykonaniu. Wystarczy 20 minut i 2-3 godziny chłodzenia ciasta w lodówce. A efekt? Zachwycający!
Spód przygotowałam z mąki migdałowej, masła i odrobiny wiórków kokosowych. Jest bardzo chrupiący i komponuje się idealne z mocno czekoladowym musem i kwaśnymi owocami.
Spróbujcie sami 🙂
Ciasto przygotowałam na tortownicy o średnicy 16 cm.
SKŁADNIKI/ 8 porcji
- 90 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
- 10 g wiórków kokosowych
- 30 g masła
- 2 czekolady 80% (najlepiej bez dodatku cukru), 200 g
- 2 śmietanki 36%, 400 ml
- 150 g owoców leśnych, u mnie jeżyny i maliny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE – czekoladowe keto ciasto
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki).
Masło rozpuszczamy. Mąkę migdałową oraz wiórki kokosowe przekładamy do miski, dodajemy jeszcze ciepłe masło i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do tortownicy i formujemy ją dłońmi na kształt tarty, czyli wyklejamy spód i boki na wysokości 1-2 cm.
Spód ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestudzenia. Powinna mieć temperaturę pokojową, ale nadal płynną konsystencję.
W międzyczasie schłodzoną śmietankę przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy 2-3 minuty. Nie trzeba jej ubijać na sztywno. Moja śmietanka miała płynną konsystencję przed dodaniem do niej czekolady.
Do miski z czekoladą wlewamy 2 łyżki śmietany i energicznie mieszamy. Następnie całą czekoladę dodajemy do śmietanki i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Mus będzie bardzo gęsty i sztywny.
Mus czekoladowy przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy. Posypujemy całość owocami lekko wgniatając je w ciasto. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowe!
Ciasto po 3 dniach leżenia w lodówce nadal było pyszne 🙂
Wartość energetyczna całego ciasta: 3367 kcal, 54 g białka, 311 g tłuszczu, 67 g węglowodanów przyswajanych, 42 g błonnika
Wartość energetyczna porcji – 1/8 ciasta: 421 kcal, 7 g białka, 39 g tłuszczu, 8 g węglowodanów, 5 g błonnika
Spróbuj również mojego czekoladowego keto ciasta bez nabiału – Torcik Ferrero bez pieczenia
8 komentarzy
Bozena
18 kwietnia 2025 o godzinie 12:22Te ciasto jest super ,naprawdę pyszne
jadietetyk
18 kwietnia 2025 o godzinie 15:37Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! 🙂
Asia
13 marca 2024 o godzinie 16:16Dzień dobry 400ml to rozumiem łączna porcja smietanki? Podobinie 2 czekolady o łącznej wadzę 200 gram?, będzie na wielkanocne.
A może spod na maśle orzechowym???? Próbowała Pani kiedyś?
jadietetyk
14 marca 2024 o godzinie 10:03Dzień dobry, tak – łącznie 400 ml śmietanki i 200 g czekolady.
Spodu z masła orzechowego nie robiłam, ale myślę, że będzie pysznie! 🙂 Tylko będzie Pani musiała to masło czymś zagęścić. Może mąką kokosową lub migdałową?
Kati
25 grudnia 2023 o godzinie 13:51Bardzo pyszne ciasto, super przepis 🙂
jadietetyk
28 grudnia 2023 o godzinie 12:09Na zdrówko 🙂
Jerzy
1 grudnia 2023 o godzinie 07:42„Spód ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.” Dalej juz nie ma nic co z tym spodem zrobic. Rozumiem ze upiec ale w jakich warunkach i co potem?Rozumiem że mus przekładamy na schłodzony spód czyli musi byc poddany obróbce termicznej.Czy w tym zdac sie na wlasne wyczucie ?
jadietetyk
1 grudnia 2023 o godzinie 08:09Tak, jak jest napisane w opisie przygotowania – spód wkładamy do lodówki. Nie poddajemy go obróbce termicznej.