Menu
Desery / Przepisy

Ciasto z kremem czekoladowym (keto, lchf)

Ciasto z kremem czekoladowym keto jadietetyk

Przygotowałam dla Was przepis na niskowęglowodanowe ciasto z czekoladowym kremem w wersji keto. Całkowicie bez mąki, nawet kokosowej, dzięki czemu deser przypadnie do gustu również tym, którzy nie przepadają za jej charakterystycznym smakiem.

Ciasto składa się z klasycznego, intensywnie czekoladowego spodu oraz wilgotnego, puszystego kremu. To prosta, ale efektowna propozycja, która idealnie sprawdzi się jako weekendowy deser – szczególnie jeśli, tak jak ja, lubicie gorzką czekoladę 🙂

SKŁADNIKI/ 8 porcji

Keto biszkopt czekoladowy:

  • 4 jajka (M)
  • 100 g czekolady 85%
  • 2 łyżeczki kakao, u mnie 10 g
  • 80 g masła
  • 50 g erytrytolu (opcjonalnie)

Keto krem czekoladowy:

  • 1 opakowania serka mascarpone, 250 g
  • 1 opakowanie śmietanki 36%, 200 g
  • 100 g czekolady 85%
  • 20 g erytrytolu (opcjonalnie)

Średnica tortownicy: 16-18 cm

PRZYGOTOWANIE – ciasto z kremem keto

Keto biszkopt czekoladowy

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek, następnie białka ubijamy na sztywną pianę.

Do białek dodajemy stopniowo kakao, erytrytol, żółtka, masło oraz czekoladę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Masę przelewamy na wyłożoną papierem tortownicę i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy biszkopt jeszcze na kilka minut.

Keto krem czekoladowy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Serek mascarpone oraz śmietankę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.

Ser przekładamy do miski i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy śmietankę i miksujemy przez kolejną minutę. Do masy serowej wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy całość do połączenia składników.

Serową masę przekładamy na czekoladowy biszkopt, rozprowadzając równomiernie. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Smacznego!

Porcja to ok. ⅛ ciasta.

Wartość energetyczna całości: 3859 kcal, 54 g białka, 373 g tłuszczów, 58 g węglowodanów przyswajalnych, 27 g błonnika

Wartość energetyczna porcji: 482 kcal, 7 g białka, 47 g tłuszczów, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika

Lubisz ciasta czekoladowe? Spróbuj koniecznie Keto brownie z borówkami.

6 komentarzy

  • Marta
    18 kwietnia 2025 o godzinie 14:35

    Czy mogę dodać dwie lyzki mąki kokosowej i łyżeczkę proszku do pieczenia do ciasta ? Żeby było wyrośnięte ? Wyjdzie coś z tego ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      18 kwietnia 2025 o godzinie 15:38

      Wydaje mi się, że mąka kokosowa nie załatwi sprawi, a może nawet i pogorszy – ciasto może wyjść za bardzo zbite.

      Odpowiedz
  • Agnieszka
    12 lutego 2023 o godzinie 16:06

    Bardzo smaczne ciasto.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      13 lutego 2023 o godzinie 08:32

      Dziękuję i na zdrowie! 🙂

      Odpowiedz
  • Michalina
    28 lutego 2022 o godzinie 18:28

    Chetnie spróbuję ? Przepis jest podany na jaki wymiar formy?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      28 lutego 2022 o godzinie 18:30

      Tortownicę 20 cm, ale 16-24 cm też będzie ok, po prostu ciacho będzie niższe/wyższe.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz