Dla wszystkich fanów czekolady przygotowałam przepis na mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące keto brownie z borówkami.
Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, a jeden mały kawałek zaspokaja czekoladowy głód na długi czas 🙂
SKŁADNIKI/ 5 porcji
– 4 jaja
– 100 g czekolady 80%
– 100 g masła
– 150 g serka kremowego, u mnie Bieluch naturalny
– garść borówek świeżych lub mrożonych, 50 g (można dać więcej – 150-200 g, ciasto będzie bardziej owocowe, ale równocześnie bardziej węglowodanowe)
– opcjonalnie 2 łyżki erytrytolu
PRZYGOTOWANIE – keto brownie z borówkami
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijam białka na sztywną pianę.
Do białek dodajemy serek, żółtka, masło i czekoladę, mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
Masę przelewamy na wyłożoną papierem tortownicę* lub inną blaszkę i umieszczamy w niej owoce. Pieczemy w piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.
Owoce możesz zamienić na inne owoce jagodowe lub całkowicie je pominąć.
* ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm
Wartość energetyczna całości: 1710 kcal, 46 g białka, 154 g tłuszczu, 35 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 342 kcal, 9 g białka, 31 g tłuszczu, 7 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź również przepis na keto brownie z malinami.
6 komentarzy
MalaMi
9 marca 2023 o godzinie 14:39Jajka powinny miec temperature pokojowa?
jadietetyk
9 marca 2023 o godzinie 14:46Tak
Patrycja
6 grudnia 2022 o godzinie 14:44Kolejne wspaniałe ciasto keto!
jadietetyk
6 grudnia 2022 o godzinie 20:00Bardzo się cieszę! Też je bardzo lubię 🙂
Karolina
25 marca 2021 o godzinie 08:53Czy myślisz, że można byłoby zastąpić serek mascarpone?
jadietetyk
25 marca 2021 o godzinie 09:00Myślę, że tak. Chociaż sama nie próbowałam 🙂