Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Blog

β-oksydacja

Beta-oksydacja dieta ketogeniczna ketoza jadietetyk

Z artykułu dowiesz się, czym jest β-oksydacja i jaki ma związek z dietą ketogenną.

Dieta ketogenna to dieta, w której rygorystycznym ograniczeniom podlegają węglowodany, czyli takie produkty jak: zboża, słodycze, owoce, ziemniaki itp. W zamian za to należy spożywać wysokie ilości tłuszczów- około 85% energii dostarczanej organizmowi powinno pochodzić właśnie z kwasów tłuszczowych (nie w każdym przypadku). Taki model żywienia nie jest obojętny dla organizmu i doprowadza do charakterystycznego stanu metabolicznego jakim jest ketoza. Do zrozumienia stanu ketozy niezbędne jest zrozumienie podstawowego procesu zachodzącego w organizmie jakim jest utlenianie kwasów tłuszczowych.

β-oksydacja

Utlenianie kwasów tłuszczowych zachodzi w mitochondriach. Kwasy tłuszczowe zanim ulegną przemianom metabolicznym muszą zostać przekształcone w aktywny produkt pośredni, czyli zostać aktywowane. Jest to proces, który wymaga energii ATP (adenozyno-5′-trifosforan) i w wyniku którego dochodzi do utworzenia acylo-CoA- ,,aktywnego kwasu tłuszczowego’’. Cząsteczki acylo-CoA, zawierające łańcuchy zbudowane z maksymalnie 10 atomów węgla, są transportowane przez błonę mitochondrialną, a długołańcuchowe kwasy tłuszczowe przenikają wewnętrzną błonę mitochondrialną jako pochodne karnityny. Acylo-CoA są przekształcane w acylokarnitynę za pomocą enzymu palmitoilotransferazy karnitynowej I, co umożliwia kwasom tłuszczowym dostęp do enzymatycznego układu β-oksydacji.

β-oksydacja zachodzi w mitochondriach hepatocytów i polega na odczepieniu reszt dwuwęglowych od cząsteczki acylo-CoA, zaczynając od końca karboksylowego. Jednostki, które powstają to cząsteczki acetylo-CoA. β-oksydacja obejmuje następujące reakcje:

  1. oderwanie dwóch atomów wodoru od atomów węgla 2 (α) i 3 (β) za pomocą dehydrogenazy acylo-CoA i koenzymu FAD. Dochodzi do uwolnienia Δ2-trans – enoilo-CoA i FADH2
  2. uwodnienie Δ2-trans-enoilo-CoA katalizowane przez hydratazę Δ2-enoilo-CoA, co powoduje wytwarzanie 3-hydroksyacylo-CoA.
  3. 3-hydroksyacylo-CoA zostaje utlenione do 3-ketoacylo-CoA, co katalizuje dehydrogenaza L(+)-3-hydroksyacylo-CoA. Dochodzi do wytworzenia NADH.
  4. 3-ketoacylo-CoA jest rozrywany w pozycji 2,3 przez tiolazę, co prowadzi do acetylo-CoA i acylo-CoA, skróconego o dwa atomy węgla.

Cząsteczka acylo-CoA ponownie ulega reakcjom 1-4, co przyczynia się do całkowitego rozkładu długiego łańcucha kwasu tłuszczowego na acetylo-CoA. Następnie acetylo-CoA może zostać utleniony w cyklu kwasu cytrynowego, albo wejść w szlak ketogenezy.

Jeżeli kwas tłuszczowy miał parzystą liczbę atomów węgla, to w ostatnim cyklu acylo-CoA ma 4 atomy węgla i jest rozszczepiany na dwie cząsteczki acetylo-CoA. Utlenianie kwasów tłuszczowych o nieparzystej liczbie atomów węgla prowadzi do powstania cząsteczek acetylo-CoA i jednej cząsteczki propionylo-CoA.

W sytuacji, gdy utlenianie kwasów tłuszczowych zachodzi z dużą szybkością dochodzi do ketogenezy. Wówczas wątroba wytwarza znaczne ilości ciał ketonowych: acetooctanu, β-hydroksymaślanu i acetonu, który powstaje pod wpływem samoistnej dekarboksylacji acetooctanu. Acetooctan i β-hydroksymaślan wzajemnie się w siebie przekształcają pod wpływem enzymu dehydrogenazy D(-)-3-hydroksymaślanowej. Reakcję tą kontroluje odpowiedni stosunek [NAD+] do [NADH] czyli stan redoksowy.

W wyniku odwrócenia reakcji katalizowanej przez tiolazę powstaje acetoacetylo- CoA, który jest materiałem wyjściowym dla ketogenezy. Acetooctan-CoA powstaje również z końcowych czterech atomów węgla kwasu tłuszczowego podczas β-oksydacji. W wyniku połączenia się acetooctanu-CoA i jeszcze jednej cząsteczki acetylo-CoA powstaje reduktaza HMG-CoA- enzym wątrobowy, który reguluje ilość syntetyzowanego cholesterolu. Następnie dochodzi do odczepienia acetylo-CoA od HMG-CoA, czyli powstania wolnego acetooctanu. Proces ten katalizuje enzym liaza-3-hydroksy-3- metyloglutarylo-CoA. Enzym liaza-3-hydroksy-3-metyloglutarylo-CoA i HMG-CoA są niezbędne do tego aby ketogeneza mogła zachodzić, dlatego jedynym możliwym miejscem ketogenezy jest wątroba.

Zwiększenie ilości ciał ketonowych nazywamy ,,ketozą”, a dokładniej ketonemią- zwiększoną ilością ciał ketonowych we krwi i ketonurią- zwiększoną ilością ciał ketonowych w moczu. Podstawową i najbardziej fizjologiczną formą ketonemii jest ta, która występuje podczas głodzenia. W stanie głodzenia wzrasta stężenie wolnych kwasów tłuszczowych i dochodzi do wzrostu aktywności palmitoilotransferazy karnitynowej I (CPT-I), co powoduje wzrost utleniania kwasów tłuszczowych. Metylo- CoA, związek pośredni w biosyntezie kwasów tłuszczowych, w stanie sytości jest silnym inhibitorem CPT-I, a w okresie głodzenia jego stężenie zmniejsza się, co powoduje odblokowanie hamowania CPT-I.

Różne hormony i ich wzajemny stosunek mają wpływ na powyższe mechanizmy. W odpowiedzi na ilość i skład diety insulina i glukagon, wydzielane przez trzustkę, mogą odpowiednio tłumić lub stymulować ketogenezę. Na diecie wysokowęglowodanowej, gdy poziom insuliny jest wysoki, ketogeneza będzie zachodzić w mniejszym stopniu. Jeżeli poziom insuliny będzie stosunkowo niski, co przełoży się bezpośrednio na stosunek insulina-glukagon, procesy ketogenezy będą się nasilać. Niskie stężenie insuliny i względnie wysokie stężenie glukagonu i kortyzolu sprzyjają nasileniu generacji ciał ketonowych w wątrobie. Takie warunki można uzyskać głodówką lub dietą ketogenną.

Przeczytaj również Dieta ketogeniczna- od czego zacząć?

Bibliografia

  1. Robert Kincaid Murray, Daryl K. Granner, Victor W. Rodwell: Biochemia Harpera ilustrowana. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008. ISBN 978-83-200-3963-4,
  2. Starbała A., Bawa S.: Zastosowanie diety ketogennej we wspomaganiu leczenia epilepsji, ROCZN. PZH 2007, 58, NR 1, 1-144,

1 komentarz

Zostaw komentarz

0