Przepis na niebanalne, niezwykle aromatyczne i sycące keto śniadanie – pieczony camembert z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem. Idealny na diecie keto i nie tylko.
U mnie koniecznie z dodatkiem płatków migdałowych i niesłodzonej żurawiny. Spróbujcie sami 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 1 ser camembert, 120 g
- 1 garść pomidorków koktajlowych, 100 g
- 10 oliwek czarnych, 25 g
- 3 małe ząbki czosnku, 9 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- szczypta suszonego oregano i świeżo mielonego pieprzu
- opcjonalnie: drobno posiekana natka pietruszki, płatki migdałowe, żurawina*
*Płatków migdałowych oraz żurawiny nie wliczyłam w wartości odżywcze potrawy.
PRZYGOTOWANIE – pieczony camembert keto
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Ser delikatnie nacinamy i układamy w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Dodajemy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, oliwki oraz czosnek w łupinkach. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą suszonego oregano oraz świeżo mielonego pieprzu. Opcjonalnie dodajemy również płatki migdałowe.
Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15-18 minut lub do momentu, w którym skórka pomidorków zacznie pękać.
Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie drobno posiekana natka pietruszki i odrobina niesłodzonej konfitury z żurawiny.
Wartość odżywcza: 599 kcal, 28 g białka, 51 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
Spróbuj również aromatycznego sera feta zapiekanego z warzywami – Pieczona feta (keto, lchf).
Brak komentarzy