Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Pieczony camembert (keto, lchf)

keto zapiekany camembert przepis jadietetyk

Przepis na niebanalne, niezwykle aromatyczne i sycące keto śniadanie – pieczony camembert z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem. Idealny na diecie keto i nie tylko.

U mnie koniecznie z dodatkiem płatków migdałowych i niesłodzonej żurawiny. Spróbujcie sami 🙂

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 1 ser camembert, 120 g
  • 1 garść pomidorków koktajlowych, 100 g
  • 10 oliwek czarnych, 25 g
  • 3 małe ząbki czosnku, 9 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • szczypta suszonego oregano i świeżo mielonego pieprzu
  • opcjonalnie: drobno posiekana natka pietruszki, płatki migdałowe, żurawina*

*Płatków migdałowych oraz żurawiny nie wliczyłam w wartości odżywcze potrawy.

PRZYGOTOWANIE – pieczony camembert keto

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Ser delikatnie nacinamy i układamy w niewielkim naczyniu żaroodpornym. Dodajemy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, oliwki oraz czosnek w łupinkach. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą suszonego oregano oraz świeżo mielonego pieprzu. Opcjonalnie dodajemy również płatki migdałowe.

Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15-18 minut lub do momentu, w którym skórka pomidorków zacznie pękać.

Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie drobno posiekana natka pietruszki i odrobina niesłodzonej konfitury z żurawiny.

Wartość odżywcza: 599 kcal, 28 g białka, 51 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

Spróbuj również aromatycznego sera feta zapiekanego z warzywami – Pieczona feta (keto, lchf).

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz