Przepis na niezwykle proste keto nuggetsy trafia w Wasze ręce 🙂 Bez mąki, bez panierki – tylko kilka składników. A efekt? Rewelacyjny!
Smakują idealnie na ciepło i na zimno, dlatego można spakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Składniki/ 11 sztuk
- 200 g mięsa z kurczaka (u mnie 100 g piersi i 100 g mięsa z udek)
- 100 g sera cheddar
- 1/4 małej czerwonej cebuli, 20 g
- 1 mały kawałek papryczki chilli, 4 g
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, suszone oregano
Przygotowanie – keto nuggetsy
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Plastry sera cheddar dzielimy na mniejsze kawałki. Jeżeli mamy ser w kawałku, warto zetrzeć go na tarce o dużych oczkach.
Czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i również drobno siekamy. Jeżeli nie przepadamy za ostrym smakiem, chilli możemy oczywiście pominąć.
Pokrojone składniki przekładamy do melaksera, dodajemy przyprawy i miksujemy drobno do czasu aż składniki się połączą. Zależy nam głównie na tym, żeby z masy można było uformować kotleciki. W razie trudności w trakcie miksowania, wlewamy do masy 1 łyżeczkę oliwy.
Z powstałej masy formujemy kotleciki nieco większe niż orzechy włoskie i układamy na blasze.
Keto nuggetsy wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia (około 18-22 minut).
Podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 640 kcal, 66 g białka, 40 g tłuszczu, 3 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
Wartość odżywcza 1 sztuki: około 58 kcal, 6 g białka, 4 g tłuszczu, <1 g węglowodanów przyswajalnych, <1 g błonnika
Sprawdź koniecznie mój przepis na keto tortillę.
Brak komentarzy