Przepis na te przepyszne keto krakersy powstał bardzo spontanicznie. Sama nie spodziewałam się, że wyjdzie z tego taka rewelacja. To bardzo uniwersalny przepis – zamiast pestek dyni i sezamu do krakersów możemy wykorzystać inne pestki oraz orzechy, np. słonecznik, mak, płatki migdałowe.
Krakersy smakują rewelacyjnie zarówno na słodko, np. z dżemem bez cukru, jak i ze słonymi dodatkami np. z hummusem. Możemy wykorzystaj je również do przygotowania tradycyjnych kanapek.
Spróbujcie sami! 🙂
SKŁADNIKI
- 2 jajka (klasa M)
- 2 łyżki mąki kokosowej, 25 g
- 1 garść pestek dyni, 20 g
- 2 łyżki sezamu, 20 g
- 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE – keto krakersy
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Do miseczki wbijam jajka, dodaję mąkę kokosową i dokładnie mieszam. Podczas mieszania dolewam wodę tak, żeby ciasto miało gładką konsystencję. Do ciasta wsypuję pestki dyni i sezam. Całość ponownie mieszam.
Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam dłońmi tak, żeby powstała jak najcieńsza warstwa.
Piekę w nagrzanym piekarniku około 10-12 minut lub do zarumienienia się ciasta. Gotowe ciasto kroję na niewielkie prostokątne kawałki.
Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno.
Wartość odżywcza całości: 444 kcal, 26 g białka, 34 g tłuszczów, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika
Spróbuj również Naleśniki z fetą i szpinakiem.
7 komentarzy
Keto dip z fety i pieczonej papryki | jadietetyk.pl | Blog dietetyczny
20 lutego 2024 o godzinie 10:42[…] sos, który możemy podawać na dwa sposoby. Na zimno może stanowić świetny dodatek do sałatek, keto krakersów, ryb, a nawet do dań z grilla. Z kolei na ciepło to cudownie rozgrzewająca zupa […]
Sylwia
30 listopada 2022 o godzinie 18:59Dodaję też mak – palce lizać!
jadietetyk
2 grudnia 2022 o godzinie 09:02Świetny pomysł! Muszę spróbować.
Ania
7 marca 2021 o godzinie 10:02A jaka wielkość blaszki?
jadietetyk
7 marca 2021 o godzinie 10:10Ja robię na dużej, takiej z wyposażenia piekarnika i po prostu rozprowadzam dłońmi tak, aby powstała bardzo cienka warstwa (bez dziur). Nie zawsze będzie to cała blaszka.
Kasia J
16 lipca 2019 o godzinie 22:43Muszę je zrobić! Mają dla mne idealne proporcje makro 🙂
jadietetyk
17 lipca 2019 o godzinie 12:34Polecam. Są pyszne! ?