Wątróbka z truskawkami, czyli wyjątkowy przepis dla wszystkich, którzy za wątróbką nie przepadają. Wątróbka przygotowana w taki sposób to istny raj dla podniebienia – w niczym nie przypomina wątróbki przygotowanej w sposób tradycyjny.
Takie połączenie smaków bardzo często wykorzystuję w pracy z Pacjentem, który niekoniecznie przepada za wątróbką, ale z różnych przyczyn powinien ją zjeść od czasu do czasu. Mam w zanadrzu całkiem sporo takich przepisów, ale dzisiaj dzielę z Wami tym najciekawszym – wątróbką z truskawkami. Choć takie połączenie może wydawać się zaskakujące, w rzeczywistości smaki komponują się idealnie.
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 150 g wątróbki z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- 1/2 awokado, 70 g
- 2 duże truskawki, 30 g
- 1 garść rukoli, 20 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- kilka listków świeżej mięty, 5 g
- 1/2 łyżeczki sosu balsamicznego, 3 g
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE – wątróbka z truskawkami
Wątróbkę myjemy i osuszamy. Kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oliwy (20 g), wrzucamy wątróbkę i smażymy około 3-5 minut.
Odkładamy na bok, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Awokado kroimy w kostkę, truskawki wzdłuż na pół lub na cztery części.
Na talerzu rozkładamy rukolę, dodajemy awokado, truskawki i kawałki wątróbki.
Całość skrapiamy pozostałą ilością oliwy, sokiem z cytryny oraz sosem balsamicznym.
Posypujemy listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 593 kcal, 30 g białka, 49 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Sprawdź koniecznie przepis na keto wątróbkę z jabłkiem i pieczarkami.
2 komentarze
Mario
28 czerwca 2023 o godzinie 10:37Ale odlot – pieknie.
No zabieram to do siebie, gratuluję pomysłu.
jadietetyk
28 czerwca 2023 o godzinie 19:41Dziękuję. Rzadko jada się wątróbkę w takiej formie, ale dla mnie właśnie taka jest najlepsza. W połączeniu z owocami, to naprawdę odlot 🙂