Keto naleśniki z fetą i szpinakiem są przepyszne, delikatne, proste i szybkie w wykonaniu. Będą świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację.
Uwielbiam naleśniki, a połączenie sera feta ze szpinakiem to istny raj dla podniebienia! Dlatego to już trzeci przepis na keto naleśniki na moim blogu.
SKŁADNIKI/2 sztuki
- 2 jaja
- 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
- 70 g sera feta
- 3 garście świeżego szpinaku, około 90 g
- 1 ząbek czosnku, 6 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
- 1 łyżka nieprażonych nasion słonecznika, 15 g
- sól, świeżo zmielony pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
Jaja miksujemy z mleczkiem/śmietanką na gładką masę i smażymy na patelni do naleśników.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dusimy czosnek na małym ogniu przez 1 minutę. Dodajemy szpinak i całość dusimy do miękkości listków. Na koniec doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, kurkumy i gałki muszkatołowej.
Patelnie ściągamy z ognia i dodajemy pokruszony ser feta. Pozostawiamy całość na około 1 minutę, żeby ser się delikatnie rozpuścił i mieszamy całość.
Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i posypujemy nasionami słonecznika.
Keto naleśniki z fetą i szpinakiem zwijamy w dowolny sposób. Dodatkowo do środka możemy dodać świeże listki szpinaku.
Podajemy na zimno lub na ciepło.
Wartość odżywcza całości: 561 kcal, 31 g białka, 45 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Wartość odżywcza 1 sztuki: 281 kcal, 15,5 g białka, 22,5 g tłuszczu, 3 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
Spróbuj koniecznie Naleśniki z twarożkiem i powidłami śliwkowymi (keto, lchf) oraz Mięsne naleśniki z serem i pomidorami (keto, lchf)
Więcej przepisów na keto obiady znajdziesz w moim e-booku – E-book Keto Obiady
Brak komentarzy