Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Śniadania

Mięsne naleśniki z serem i pomidorami (keto, lchf)

keto naleśnik jadietetyk zapiekany z mięsem

Naleśniki to bardzo uniwersalne danie. Można przyrządzić je na słono, słodko, z owocami, z mięsem, z twarożkiem czy pastą. Możliwości jest bardzo dużo. Ja dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na mięsne zapiekane naleśniki z serem i pomidorami. Pyszne i bardzo sycące danie sprawdzi się idealnie na obiad, przyjęcie, a nawet jako posiłek do zabrania ze sobą w podróż. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

Naleśniki zrobiłam wykorzystując ten przepis- KLIK. Oczywiście w wersji wytrawnej. Serdecznie je polecam, ponieważ wychodzą przepyszne.

SKŁADNIKI

  • 5 naleśników
  • 400 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki
  • 1 mała cebula, 70 g
  • 2 ząbki czosnku, 12 g
  • 5 łyżek masła klarowanego, 50 g
  • 2 duże dojrzałe pomidory, 400 g
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, 5 g
  • 150 g tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, suszone oregano

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem podanym powyżej.

Na 3 łyżkach masła dusimy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso, sól, pieprz i co chwilę mieszając smażymy około 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory nacinamy, umieszczamy we wrzątku za pomocą cedzaka na 10 sekund. Następnie przekładamy do zimnej wody na kilka sekund i obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę.

Na pozostałej ilości masła dusimy pomidory około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i sosem sojowym. Całość możemy zblendować.

Na naleśniki wykładamy mięso i zawijamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy 15 minut w 200 stopniach. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 3-5 minut do rozpuszczenia sera.

Wartość energetyczna jednego naleśnika:  611 kcal, 39 g białka, 49 g tłuszczów, 6,5 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz