Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Zapiekane naleśniki z mięsem (keto, lchf)

keto naleśniki z mięsem zapiekane wytrwane dieta ketogeniczna przepisy jadietetyk obiad

Keto naleśniki z mięsem to istna uczta dla podniebienia i przepis na niebanalny keto obiad. Naleśniki zapiekamy z sosem pomidorowym i sporą ilością żółtego sera. Wychodzą rewelacyjne za każdym razem. 🙂

SKŁADNIKI

Keto naleśniki (5 sztuk)

  • 5 jaj
  • 50 g śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich

Pozostałe składniki

  • 400 g mięsa mielonego, u mnie wołowina (udziec)
  • 1 mała cebula, 70 g
  • 2 ząbki czosnku, 12 g
  • 10 oliwek zielonych, 25 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 2 duże dojrzałe pomidory (500 g) lub 250 ml passaty pomidorowej
  • 90 g sera żółtego
  • sól, świeżo zmielony pieprz, suszone oregano, chilli, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE – keto naleśniki z mięsem

Jaja miksujemy ze śmietanką i przyprawami na gładką masę. Smażymy na patelni do naleśników, jak klasyczne naleśniki.

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a oliwki kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

W głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę oraz czosnek i dusimy około 2 minut. Następnie dodajemy zmielone mięso, całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, oregano, chilli i słodką paprykę. Odstawiamy z ognia i dodajemy oliwki. Całość ponownie mieszamy.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory nacinamy, umieszczamy we wrzątku za pomocą cedzaka na 10 sekund. Następnie przekładamy do zimnej wody na kilka sekund i obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę.

W niedużym garnku rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy, wrzucamy pomidory i dusimy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością oregano. Całość blendujemy. Możemy użyć również passaty pomidorowej (lub 100% przecieru). Podgrzewamy ją wówczas do zagotowania i przyprawiamy tak, jak świeże pomidory.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.

Na przestudzone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy 15 minut. Następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 3-5 minut, aż cały ser się rozpuści.

Wartość energetyczna jednego naleśnika: 347 kcal, 30 g białka, 23 g tłuszczów, 4 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto naleśniki.

1 komentarz

Zostaw komentarz