Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowy keto gulasz, bo z serc drobiowych. 🙂
Podroby ciągle budzą skrajne emocje- nie wiele osób decyduje się na wykorzystywanie ich w swojej kuchni. Przyczyną jest zarówno brak wiedzy na temat ich właściwości odżywczych, jak i najnormalniejszy w życiu- wstręt do tego typu żywności. Decyduje o tym nietypowy smak, kształt, struktura i sama świadomość spożywania organów wewnętrznych. Jest to kwestia bardzo indywidualna. Ja gorąco zachęcam to wprowadzenia tych SUPERFOODS do swojej kuchni.
Z punktu widzenia dietetyka, wszystkie podroby są bogactwem składników mineralnych i witamin. Powinny stanowić nieodłączny element diety niskowęglowodanowej. Ponadto podroby są tanie, łatwo-dostępne i banalnie proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 600 g serc z kurcząt
– 2 marchewki, u mnie 210 g
– 1 cebula, u mnie 150 g
– 3 łyżki smalcu gęsiego, u mnie 36 g
– łyżka masła, u mnie 25 g
– 3 łyżki śmietanki 30%, u mnie 30 g
KETO GULASZ Z SERC- PRZYGOTOWANIE
Serca dokładnie myję i oczyszczam z żyłek i krwi. Kroję na pół. Na patelni rozgrzewam smalec gęsi i wrzucam serca. Gdy serca się ładnie zarumienią z każdej strony dolewam wodę i duszę całość pod przykryciem około 30 minut.
Marchew obieram i kroję w cienkie plastry, a cebulę w półksiężyce i wrzucam na patelnię. Dodaję 2 łyżki masła.
Całość duszę do miękkości marchewki. Następnie dodaję śmietankę 30% i zagotowuję.
Podaję z ogórkiem kiszonym.
Spróbuj również Keto gulasz cielęcy z boczniakami.
Wartość odżywcza całości: 1606 kcal, 98 g białka, 122 g tłuszczów, 34 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 803 kcal, 49 g białka, 61 g tłuszczów, 17 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
2 komentarze
letni_a
27 stycznia 2022 o godzinie 12:55Właśnie kupiłam serca drobiowe i wykorzystam ten przepis ? pozdrawiam.
jadietetyk
27 stycznia 2022 o godzinie 14:22To smacznego! 🙂