Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Stek wołowy z pieczonymi warzywami (keto, lchf)

Dziś mam dla Was przepis na soczysty stek z antrykotu z pieczonymi warzywami. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu. 

Antrykot to moja ulubiona część wołowiny. Dzięki fragmentom tłuszczu mięso jest bardzo soczyste i łatwe w przygotowaniu. Z porcją pieczonych warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia. 

SKŁADNIKI

– 1 stek z antrykotu w temperaturze pokojowej, 200 g

– 3 łyżki masła klarowanego, 30 g

– 1/8 kalafiora, 100 g 

– 1/5 brokuła, 100 g 

– 5 pomidorków koktajlowych, 50 g

– ½ papryki białej, 70 g

– 1 mała czerwona cebula, 70 g

– sól i świeżo zmielony pieprz

– opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w większą kostkę, a cebulę w ósemki. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wysmarowaną 2 łyżkami masła i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy mięso po 1 minucie z każdej strony. 

Po upływie 20 minut stek układamy na warzywach i zapiekamy 4 minuty, po czym obracamy stek na drugą stronę i pieczemy kolejne 4 minuty. 

Stek powinien odpocząć po upieczeniu 4-5 minut.

Całość wykładamy na talerz, mięso solimy i podajemy z ulubionym sosem lub masłem czosnkowym. 

Moje uwagi

  1. Danie zawiera dużą ilość białka. Jeżeli jesteś na adaptacji lub nie jesteś aktywny fizycznie zjedz pół porcji mięsa.
  2. Dla osób na adaptacji danie zawiera małą ilość tłuszczu, dlatego warto wzbogacić je o tłusty sos, skropić warzywa oliwą lub posmarować stek masłem z dodatkiem ziół lub czosnku. 

Wartość energetyczna porcji: 649 kcal, 48 g białka, 45 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz