Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Pieczony stek z warzywami (keto, lchf)

Pieczony stek z warzywami keto jadietetyk

Dziś mam dla Was przepis na pieczony stek z warzywami. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Ja do przepisu użyłam antrykotu wołowego – to moja ulubiona część wołowiny. Dzięki fragmentom tłuszczu mięso jest bardzo soczyste i łatwe w przygotowaniu. Z porcją pieczonych warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia.

SKŁADNIKI

  • 1 stek z antrykotu w temperaturze pokojowej, 200 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego, 30 g
  • 1/8 kalafiora, 100 g
  • 1/5 brokuła, 100 g
  • 5 pomidorków koktajlowych, 50 g
  • ½ papryki białej, 70 g
  • 1 mała czerwona cebula, 70 g
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE – pieczony stek z warzywami 

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w większą kostkę, a cebulę w ósemki.

Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Opcjonalnie całość posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami np. mieszanką śródziemnomorską.

Warzywa wykładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. W trakcie pieczenia mieszamy całość 2-3 razy.

Na patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy (lub masło) i smażymy mięso po 1 minucie z każdej strony. Czas smażenia możemy wzdłużyć o 2-3 minuty, w zależności od tego, jak bardzo wysmażony stek lubimy.

Po upływie 20 minut warzywa wyciągamy z piekarnika, układamy na nich mięso i wkładamy do piekarnika na 4 minuty. Po upływie 4 minut ponownie wyciągamy naczynie z mięsem i warzywami, przekładamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 4 minuty.

Stek powinien odpocząć po upieczeniu 4-5 minut.

Całość wykładamy na talerz, mięso solimy i podajemy z ulubionym sosem lub masłem czosnkowym.

Wartość energetyczna porcji: 649 kcal, 48 g białka, 45 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz