Dziś mam dla Was przepis na soczysty stek z antrykotu z pieczonymi warzywami. Przepis jest bardzo prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Antrykot to moja ulubiona część wołowiny. Dzięki fragmentom tłuszczu mięso jest bardzo soczyste i łatwe w przygotowaniu. Z porcją pieczonych warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia.
SKŁADNIKI
– 1 stek z antrykotu w temperaturze pokojowej, 200 g
– 3 łyżki masła klarowanego, 30 g
– 1/8 kalafiora, 100 g
– 1/5 brokuła, 100 g
– 5 pomidorków koktajlowych, 50 g
– ½ papryki białej, 70 g
– 1 mała czerwona cebula, 70 g
– sól i świeżo zmielony pieprz
– opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w większą kostkę, a cebulę w ósemki. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wysmarowaną 2 łyżkami masła i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy mięso po 1 minucie z każdej strony.
Po upływie 20 minut stek układamy na warzywach i zapiekamy 4 minuty, po czym obracamy stek na drugą stronę i pieczemy kolejne 4 minuty.
Stek powinien odpocząć po upieczeniu 4-5 minut.
Całość wykładamy na talerz, mięso solimy i podajemy z ulubionym sosem lub masłem czosnkowym.
Moje uwagi
- Danie zawiera dużą ilość białka. Jeżeli jesteś na adaptacji lub nie jesteś aktywny fizycznie zjedz pół porcji mięsa.
- Dla osób na adaptacji danie zawiera małą ilość tłuszczu, dlatego warto wzbogacić je o tłusty sos, skropić warzywa oliwą lub posmarować stek masłem z dodatkiem ziół lub czosnku.
Wartość energetyczna porcji: 649 kcal, 48 g białka, 45 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy