Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Sałatka ze szparagami i łososiem

Szparagi to naturalne źródło wielu witamin i minerałów. Wspomagają pracę nerek, wątroby, jelit i płuc. Jest to idealne warzywo dla osób na adaptacji do ketozy, ponieważ zawiera tylko 2,2 g węglowodanów na 100 g.  

Niestety sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, dlatego póki są dostępne w sklepach korzystajmy z ich właściwości zdrowotnych i smakowych- przyrządzajmy je na wiele różnych sposobów.

Zielone szparagi przyrządza się prosto i szybko- wystarczy odciąć ich twarde końcówki (ok. ⅓ dołu) i ugotować. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty w pozycji pionowej.

Jakie szparagi wybrać?

Szparagi powinny być jędrne i mieć przyjemny zapach. Nie powinny być zbyt grube- najsmaczniejsze i najmniej łykowate to te o grubości do 1 cm.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ

– 150 g szparagów zielonych

– 1 łyżka ziaren słonecznika, 15 g

– 50 g pomidorków koktajlowych

– 2 garści rukoli, 40 g

– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g

– 50 g łososia wędzonego 

– łyżka kiełków jarmużu 

PRZYGOTOWANIE

Szparagi przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną powyżej. Ostudzamy i kroimy na 2-3 cm słupki. 

Pomidorki kroimy wzdłuż na pół i przekładamy do miseczki. Dodajemy sałatę, kiełki, kawałki łososia, słonecznik i szparagi. Całość mieszamy i polewamy oliwą.

Możemy doprawić ulubionymi ziołami, pieprzem i solą.  

Wartość energetyczna porcji:  495 kcal, 19 g białka, 43 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

Makro możemy modyfikować zwiększając lub zmniejszając ilość oliwy. 

Dodaj komentarz