Wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi trwa! Czekam na niego z utęsknieniem cały rok bo szparagi to zdecydowanie jedne z moich ulubionych warzyw.
Jak tylko pojawiają się w sklepach goszczą w mojej kuchni bardzo często. Dlatego dziś chcę podzielić się z wami przepisem na pyszny i prosty obiad ze szparagami w wersji keto- schab w sosie śmietanowym ze szparagami.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 300 g schabu
– 1 pęczek zielonych szparagów, 500 g
– 20 g masła klarowanego
– 100 g śmietanki 30 %
– łyżka posiekanej natki pietruszki, 4 g
– 1 łyżeczka sosu sojowego tamari, 5 g
– sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso kroimy w cienkie plastry (u mnie wyszły 4 plastry). Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy mięso. Przyprawiamy pieprzem i solą, dolewamy wodę i dusimy około 1 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę.
Szparagi myjemy. Odłamujemy ich twarde końcówki (około ⅓ dołu). Resztę łodyg kroimy na pół i wrzucamy do ugotowanego mięsa. Dodajemy śmietankę i sos sojowy. Całość dusimy 3-4 minuty.
Gotowane danie posypujemy obficie natką pietruszki.
Smacznego!
Fanom szparagów polecam sałatkę ze szparagami KLIK
Wartość energetyczna całości: 919 kcal, 77 g białka, 63 g tłuszczów, 11 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 460 kcal, 38,5 g białka, 31,5 g tłuszczów, 5,5 g węglowodanów przyswajalnych
Moje uwagi
- Makro jest wyliczone dla 320 g szparagów, które zostały po odłamaniu twardych końcówek.
- Porcja zawiera dużą ilość białka. Jeżeli jesteś na adaptacji, proponuję zmniejszyć ilość mięsa do 100 g na porcję.
- Osobom na diecie ketogennej polecam zjeść danie z sałatką na bazie oliwy z oliwek lub dodać do dania więcej masła, żeby podbić tłuszcz.
Brak komentarzy