Podudzia kurczaka pieczone z warzywami (keto, lchf)

pieczone podudzia keto lchf jadietetyk

Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce. Spowodowane jest to z pewnością niską ceną i łatwością w przygotowaniu. 

Decydując się na mięso z kurczaka powinniśmy wybierać mięso dobrej jakości. Najlepiej bezpośrednio z zaufanego gospodarstwa. 

Danie na bazie mięsa dobrej jakości może stanowić zdrowy i pełnowartościowy posiłek, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pieczone podudzia z kurczaka z dużą ilością warzyw. 

SKŁADNIKI/ 3 porcje

– 8 podudzi z kurczaka, 800 g *

– 1 czerwona papryka, 150 g

– kilka mrożonych różyczek kalafiora, 150 g

– 2 garści mrożonej fasolki szparagowej, 120 g

– 1 duża cebula, 140 g 

– 2 ząbki czosnku, 12 g

– 3 łyżki oliwy lub masła klarowanego 

– 1 łyżka mieszanki curry 

– szczypta pieprzu Cayenne 

– 1 łyżeczka suszonego tymianku 

– sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

2 łyżki oliwy, curry, suszony tymianek i pieprz Cayenne dokładnie mieszamy. 

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu). Pieczemy 30 minut. 

W międzyczasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. 

Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i obkładamy mięso warzywami. Skrapiamy łyżką oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 30 minut. 

*wartość energetyczna uwzględnia wagę mięsa netto (bez kości- około 650 g) 

W celu zwiększenia ilości tłuszczu warto dodać większą ilość oliwy (w zależności od potrzeb) lub zjeść danie z tłustym sosem. 

Wartość energetyczna całości:  1464 kcal, 118 g białka, 98 g tłuszczów, 27,5 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji:  488 kcal, 38 g białka, 32 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz