Menu
Obiady / Przepisy

Podudzia kurczaka pieczone z warzywami (keto, lchf)

pieczone podudzia keto lchf jadietetyk

Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce. Spowodowane jest to z pewnością niską ceną i łatwością w przygotowaniu.

Decydując się na mięso z kurczaka powinniśmy wybierać mięso dobrej jakości. Najlepiej bezpośrednio z zaufanego gospodarstwa.

Danie na bazie mięsa dobrej jakości może stanowić zdrowy i pełnowartościowy posiłek, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pieczone podudzia z kurczaka z dużą ilością warzyw.

SKŁADNIKI/ 3 porcje

– 8 podudzi z kurczaka, 800 g *

– 1 czerwona papryka, 150 g

– kilka mrożonych różyczek kalafiora, 150 g

– 2 garści mrożonej fasolki szparagowej, 120 g

– 1 duża cebula, 140 g

– 2 ząbki czosnku, 12 g

– 3 łyżki oliwy lub masła klarowanego

– 1 łyżka mieszanki curry

– szczypta pieprzu Cayenne

– 1 łyżeczka suszonego tymianku

– sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE – kurczak keto

2 łyżki oliwy, curry, suszony tymianek i pieprz Cayenne dokładnie mieszamy.

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy przygotowaną marynatą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu). Pieczemy 30 minut.

W międzyczasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry.

Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i obkładamy mięso warzywami. Skrapiamy łyżką oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy kolejne 30 minut.

*wartość energetyczna uwzględnia wagę mięsa netto (bez kości- około 650 g)

W celu zwiększenia ilości tłuszczu warto dodać większą ilość oliwy (w zależności od potrzeb) lub zjeść danie z tłustym sosem.

Wartość energetyczna całości: 1464 kcal, 118 g białka, 98 g tłuszczów, 27,5 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 488 kcal, 38 g białka, 32 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych

5 komentarzy

  • Dorota
    3 marca 2024 o godzinie 16:15

    Przepis super 🙂 Wszystko się upiekło. Ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową i było równie pyszne 🙂

    Odpowiedz
  • Marcin
    26 stycznia 2022 o godzinie 15:22

    Niestety, przy tym przepisie danie wychodzi surowe, zarówno mięso jak i warzywa ?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      26 stycznia 2022 o godzinie 15:43

      60 minut pieczenia mięsa z kurczaka i dalej surowe? Niemożliwe 🙂

      Odpowiedz
    • Ola
      29 kwietnia 2022 o godzinie 13:00

      Potwierdzam. Mięso u mnie nawet nawet, natomiast warzywa po 30 minutach nadal surowe.

      Odpowiedz
    • Marcin
      9 sierpnia 2022 o godzinie 16:22

      Temperatura jest za niska w przepisie. Powinno być 220 stopni na 45-50 minut.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz