Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Niskowęglowodanowe czekoladki z malinami

Lubicie czekoladę z malinami? Niestety te na sklepowych półkach nie cieszą się idealnym składem- cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, nierzadko również koszenila. Dlatego postawiłam zrobić swoją własną czekoladę malinową. 

SKŁADNIKI/ 4 porcje

– 100 g czekolady 80 %

– 60 g masła

– 100 g mrożonych malin.

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.

Mrożone maliny blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu.  

Do foremek na muffinki (z moich proporcji 4 sztuki) wlewamy po 1,5- 2 łyżki kremu czekoladowego i przekładamy foremki do zamrażalnika na 5 minut.

Foremki wyciągamy z zamrażalnika i nakładamy do każdej porcję malin. Zalewamy pozostałą częścią kremu czekoladowego. Mrozimy przez 10 minut.

Czekoladki trzymamy w lodówce.

Wartość energetyczna całości: 980 kcal, 12 g białka, 92 g tłuszczów, 26 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji:  245 kcal, 3 g białka, 23 g tłuszczów, 6,5 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz