Lubicie czekoladę z malinami? Niestety te na sklepowych półkach nie cieszą się idealnym składem- cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, nierzadko również koszenila. Dlatego postawiłam zrobić swoją własną keto czekoladę malinową.
SKŁADNIKI/ 4 porcje
– 100 g czekolady 80 %
– 60 g masła
– 100 g mrożonych malin.
PRZYGOTOWANIE
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.
Mrożone maliny blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu.
Do foremek na muffinki (z moich proporcji 4 sztuki) wlewamy po 1,5- 2 łyżki kremu czekoladowego i przekładamy foremki do zamrażalnika na 5 minut.
Foremki wyciągamy z zamrażalnika i nakładamy do każdej porcję malin. Zalewamy pozostałą częścią kremu czekoladowego. Mrozimy przez 10 minut.
Czekoladki trzymamy w lodówce.
Wartość energetyczna całości: 980 kcal, 12 g białka, 92 g tłuszczów, 26 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 245 kcal, 3 g białka, 23 g tłuszczów, 6,5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy