Indyk w boczku w sosie z gorgonzoli (keto, lchf)

Indyk w boczku w sosie z gorgonzoli w wersji keto to bardzo sycące danie, idealne dla fanów serów pleśniowych.

U mnie zawsze w towarzystwie zielonych sałat, pomidorków koktajlowych i oliwy z oliwek. 

SKŁADNIKI/ 5 porcji

– 500 g piersi z indyka 

– 80 g boczku wędzonego w plastrach 

– 100 g sera gorgonzola

– 200 g śmietanki 30 %

– 10 g masła klarowanego

– świeżo zmielony pieprz, chilli w proszku

– kilka listków bazylii

PRZYGOTOWANIE

Mięso kroimy na cienkie filety i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i chilli (opcjonalnie).

Na desce do krojenia lub większym talerzu rozkładamy plaster boczku, na który nakładamy filet. Zwijamy całość w roladkę.

Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego 10 gramami masła i pieczemy 20 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). 

W międzyczasie kroimy ser gorgonzola w drobną kostkę. 

Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy pokrojony ser i zagotowujemy. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się sera. 

Do gorącego sosu przekładamy upieczone roladki. Całość podgrzewamy przez 2 minuty. Dekorujemy bazylią. 

Wartość energetyczna całości: 1822 kcal, 130 g białka, 142 g tłuszczów, 6 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 365 kcal, 26 g białka, 28 g tłuszczów, 1,2 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz